Budget Hydrosysteem

In de vorige editie van Soft Secrets stond het kweken op hydrocultuur centraal. Daarbij werd uitgebreid ingegaan op de werking van verschillende Eb en vloed systemen en tevens hoe je deze zelf kunt maken. Uit deze artikelen bleek al dat het een redelijke investering is om een dergelijk systeem aan te schaffen. Hierdoor is het voor de kleine kweker haast onmogelijk om met deze manier van kweken kennis te maken. Speciaal voor deze kwekers bouwen we in dit artikel een budget hydrosysteem. Op deze manier kun je voor maximaal €25 kennis maken met de voordelen van hydrocultuur. Niets houd je nu meer tegen om het te proberen!

In de vorige editie van Soft Secrets stond het kweken op hydrocultuur centraal. Daarbij werd uitgebreid ingegaan op de werking van verschillende Eb en vloed systemen en tevens hoe je deze zelf kunt maken. Uit deze artikelen bleek al dat het een redelijke investering is om een dergelijk systeem aan te schaffen. Hierdoor is het voor de kleine kweker haast onmogelijk om met deze manier van kweken kennis te maken. Speciaal voor deze kwekers bouwen we in dit artikel een budget hydrosysteem. Op deze manier kun je voor maximaal €25 kennis maken met de voordelen van hydrocultuur. Niets houd je nu meer tegen om het te proberen!

Het boodschappenlijstje

Laten we beginnen met het boodschappenlijstje. Bovenaan het lijstje staan twee plastic (frisdank)flessen. Bijna iedereen met een mond koopt weleens frisdrank. Zodra je deze op hebt bewaar de flessen, deze gaan we gebruiken als kweekbak en voorraadtank. Stevige flessen hebben hierbij de voorkeur.

De luchtpomp zorgt er in combinatie met de tijdschakelaar voor dat we een automatisch eb- en vloedsysteem hebben. Op de precieze werking komen we dadelijk nog terug. Luchtpompjes voor bijvoorbeeld je vijver of aquarium hoeven niet duur te zijn. Bij deze pompen geld echter een regel: hoe goedkoper hoe meer herrie ze maken. Wil je het hydrosysteem in je schuur zetten koop dan een goedkope pomp, komt hij in de woonkamer te staan overweeg dan een stillere te kopen.

Dan het substraat, in de vorige editie van Soft Secrets kon je al lezen dat er talloze substraten aanwezig zijn. We hebben ons in dit artikel beperkt tot hydrokorrels en steenwol. We hebben hier eigenlijk maar heel weinig van nodig, maar als je het niet in huis hebt moet je het toch gaan kopen. In onze kweekbak past nog geen anderhalve liter dus koop de kleinst mogelijke verpakking. Misschien lijken de substraten in verhouding duur, maar als je grotere hoeveelheden koopt worden ze in verhouding goedkoper. De ducktape wordt gebruikt om de aansluitingen waterdicht te maken.

Stap 1 Snij één fles open.

Na een fles frisdrank leeg te hebben gedronken starten we (al boerend) aan het opensnijden deze fles. Deze fles gaat die dienst gaat doen als kweekbak en daarom snijden we dan ook aan de bovenkant open. Na ook de tweede fles te hebben leeggedronken beginnen we (met een licht opgeblazen gevoel) aan het maken van de gaten voor de lucht en waterbuizen. De tweede fles die dienst gaat doen als voorraadtank komt onder de kweekbak te staan. Het systeem werkt zo dat we doormiddel van luchtdruk het water van de onderste fles(voorraadtank) naar de bovenste fles (kweekbak) gaan transporteren. Om het water van de ene naar de andere fles te kunnen verplaatsen gebruiken we een stuk van de slang die bij de luchtpompje geleverd is.

Voor de voorraadtank hoeven we alleen gaten in de dop van de fles te maken. Een voor de slang van de luchtpomp en een voor de slang die het water naar de kweekbak pomp. Dit doen we met een priem, om een mooi rond gat te krijgen.  We maken de gaten niet te groot zodat we de flexibele slang er dadelijk stevig in kunnen klemmen. Daarnaast maken we een piepklein gaatje (lees: speldenprikje) in de dop om overtollige overdruk kwijt te kunnen.

Stap 3 Snij de luchtslangen op maat en sluit ze aan.
Stap 4 Maak de plantenbak waterdicht.

Waarom doen we dit? We hebben de overdruk toch nodig om het water te verplaatsen?  Dat klopt het probleem is echter dat als de luchtpomp uit gaat de voorraadtank onder druk blijft staan. Hierdoor kan het water niet in de voorraadtank terugstromen. Het laatste gat dat we maken komt onder in de kweekbak, bij dit gat is het nog belangrijker dat hij niet te groot is omdat het systeem hier kan gaan lekken.  Een priem voorkomt hier wederom dat de fles gaat scheuren of barsten. 

Stap 5 Plaats het substraat in de plantenbak. Zo:

Als alle gaten gemaakt zijn kunnen we de slangen op maat knippen, dit kun je het beste doen op de plaats waar het systeem uiteindelijk gaat plaatsen. Houd er rekening mee dat de voorraadtank altijd lager dan de kweekbak moet staan. Zet bijvoorbeeld de kweekbak op tafel en de voorraadtank op de grond. De slangen in de voorraadtank kunnen het beste op de bodem hangen zo is het systeem makkelijker af te vullen en blijft het water beter in beweging. Als alle slangen zijn aangesloten moeten we er voor zorgen dat de aansluiting onder op de plantenbak waterdicht is. Ik heb hiervoor de ducktape gebruikt, dit kan eventueel ook met (waterdichte) kunstoflijm. 

Zodra het hele systeem is aangesloten kunnen we de kweekbak vullen met hydrokorrels of steenwol. Zorg er wel voor dat je deze van te voren goed hebt doorgespoeld, om je voedingswater zo schoon mogelijk te houden. Je kunt het substraat direct in de kweekbak doen of er een plastic potje met substraat inhangen. De eerste optie betekent meer ruimte voor de wortels maar kan ook zorgen voor verstoppingen van de slangen.

Zodra het substraat in de bak zit kun je de kweekbak vullen met water. Als het goed is zakt dit via de slang in de voorraadtank. Zorg er voor dat er niet teveel water in de voorraadtank komt, dit kan er namelijk voor zorgen dat de kweekbak overstroomd zodra de luchtpomp een tijdje aan staat.

Of zo:
Stap 6 Test je systeem.

Zodra het water en het substraat in de flessen zitten kun je het systeem gaan testen. Zodra de pomp gaat werken moet er overdruk ontstaan in de voorraadtank die het water via de luchtslang in de kweekbak pompt. Als dit niet gebeurd heb je waarschijnlijk ergens een lek of heb je het gaatje in de dop te groot gemaakt waardoor er teveel lucht ontsnapt. Als de luchtpomp wordt afgezet zal het water door de zwaartekracht vanzelf terug in de voorraadtank zakken. Gebeurt dit niet dan is de slang verstopt of het gaatje in de dop te klein. 

Als het systeem werkt kun je de op de voorraadtank aftekenen hoe hoog het waterniveau in de vloed stand moet staan. Dit is handig als het systeem later gaat bijvullen. Daarnaast kun je nu ook de luchtpomp op de tijdschakelaar aansluiten. Zorg er voor dat de luchtpomp meerdere keren per dag een paar minuten aan gaat. Zorg er voor dat deze tijd tenminste lang genoeg is om al het water uit de voorraadtank in de kweekbak te pompen. Als het water uit de voorraadtank op is zullen er alleen nog maar luchtbubbels in de kweekbak komen. Dit zorgt voor nog meer zuurstof in het water wat ook weer beter is voor de wortels. Ga vooral experimenteren met de afstelling van de tijdschakelaar en kijk hoe de planten er op reageren. Onthoud echter één ding; in het donker heeft het geen zin om de planten water te geven.

Stap 7 Verduister de watervoorraad en de kweekbak. Je bent klaar om te gaan groeien!

Zie hoe de kweekbak ook via de pomp belucht wordt.

Voordat je een plant in je plantenbak gaat zetten moeten er nog twee dingen gebeuren; eerst moeten de voorraadtank en de kweekbak verduisterd worden. Voor de kweekbak is dit nodig omdat wortels alleen in het donker kunnen groeien. Voor de voorraadtank is dit nodig omdat er anders algen in gaan groeien. Gebruik voor het verduisteren je eigen creatieve ideeën: een beschuitblik, een wijnkoeler, een kartonnen koker of simpelweg een stuk papier. Wij gebruiken hiervoor de ducktape die we toch al hadden gehaald.

De tweede stap is dat je voeding moet toevoegen, dit kan speciale hydrovoeding zijn, maar je kunt hiervoor om te proberen ook universele pokon gebruiken. Zonder voeding zal je plant wel in leven blijven maar nooit kunnen groeien.

Als je alle stappen hebt gevolgd ben je klaar om te gaan kweken in je nieuwe systeem. Probeer het en je zult versteld staan hoe snel je planten zullen groeien..

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht