Toppen knippen

Het knippen van toppen, in het Engels aangeduid als 'manicuren', is tijdrovend. Reken op zo'n 4,5-7 uur werk als je met de schaar een pond (500 gram) moet knippen. Met een knipmachine ben je met dezelfde hoeveelheid in 1 à 2 uur klaar.

Gebruik kleine, makkelijk te manoeuvreren puntige schaartjes om alle uithoeken van de toppen te bereiken. Zorg dat je twee of drie verschillende scharen bij de hand hebt. Wissel van schaar als je handen moe worden.

Knip de toppen boven een zeef, een glasplaat of een tafel met een glad oppervlak. Schraap op de tafel of onder de zeef gevallen harsklieren  bij elkaar. Deze potente hars kan direct worden opgerookt of tot blokjes hash worden geperst.

Draag rubber wegwerphandschoenen om ‘vingerhash’ te verzamelen. Verwijder na het knippen met schoonmaak alcohol de verzamelde vingerhash van de handschoenen. Laat de alcohol met de daarin opgeloste hash een nacht staan om te verdampen. Schraap de overgebleven hash bij elkaar als de alcohol is verdampt. Of leg de handschoenen een paar uur in een diepvriezer. Afkoelen maakt het makkelijker om de verzamelde hash van de handschoenen te wrijven of schrapen

Schraap de verzamelde hars van de schaar wanneer het de beweging van de schaar begint te belemmeren. Gebruik een mesje om de verzamelde hars van de schaar te verwijderen. Maak balletjes van de stukjes afgeschraapte hars door ze tussen je vingers te wrijven. De hashbal wordt steeds groter naarmate het knippen vordert.

Drogen

Verse groene marihuana is niet erg sterk. Het drogen zet THC om in z’n psychochoactieve vorm en verwijdert zo’n 75 procent van het vocht uit vers geoogste planten.Vocht verdampt gelijkmatig wanneer planten over een periode van 5-7 dagen of langer rustig worden gedroogd. Toppen zijn door en door droog, smaken zoet en branden gelijkmatig. Te snel gedroogde toppen bevatten nog chlorofyl en andere stoffen die in het blad aanwezig zijn. Dergelijke slecht gedroogde cannabis smaakt ‘groen’, brandt ongelijkmatig en heeft een beroerde smaak.

In een ideale droogruimte ligt de temperatuur tussen 18°-24°C en de luchtvochtigheid tussen 45-55 procent. Als het kouder is dan 18°C vertraagt het droogproces en is de luchtvochtigheid moeilijker in de hand te houden. Een luchtvochtigheid hoger dan 80 procent verhoogt de kans op aantasting met schimmel. Bij temperaturen hoger dan 24°C  kunnen de toppen te snel drogen, en kan ook de luchtvochtigheid makkelijk dalen tot onder de ideale 50 procent. Gebruik altijd een nauwkeurige maximum/minimum thermometer en hygrometer om er zeker van te zijn dat temperatuur en luchtvochtigheid binnen de optimale waarden blijven.

Kleine oogsten kunnen worden gedroogd in een kast of een kartonnen doos die maar een fractie van het volume van de kweekruimte hoeft te hebben. Grote oogsten hebben veel meer ruimte nodig. Zie voor meer informatie Marijuana Horticulture: The Indoor/Outdoor Medical Grower’s Bible.
Gebruik een kleine circulatieventilator om de lucht in de droogruimte in beweging te houden, maar richt de ventilator niet rechtstreeks op de toppen om te voorkomen dat ze ongelijkmatig drogen. Een circulatieventilator kan ook noodzakelijk zijn om de temperatuur en luchtvochtigheid te reguleren. Gebruik een airco of verwarming om extreme luchtvochtigheid en temperaturen in de hand te houden.

Controleer de droogheid door een stengel om te buigen. De stengel moet bij het buigen kraken in plaats van om te vouwen. De top moet droog aanvoelen, maar niet kurkdroog. Droge toppen branden goed als ze in een joint zijn gedraaid. Als de toppen droog zijn, zijn ze klaar voor de nabehandeling, een essentiële stap!

Curen en bewaren

Als de toppen eenmaal zijn gedroogd, zijn ze klaar voor de nabehandeling, in het Engels aangeduid als ‘curing’. Dit proces zorgt er voor dat de toppen gelijkmatig drogen zodat ze mild zijn om te roken en een zoete smaak hebben. Als de toppen goed zijn gecured is alle overtollige vocht verdwenen en bereikt de THC z’n volledige psychoactieve potentieel. Een goed curingproces zorgt er voor dat de toppen compleet droog zijn en veel minder gevoelig zijn voor schimmel als ze worden bewaard.

Stop de toppen voor het curen in luchtdicht afsluitbare potten, zoals weckpotten. Het vocht zal zich van de stengels naar het drogere blad verplaatsen. Zet de potten op een droge, donkere plaats. Open de pot na 2-4 uur om de vochtige lucht te laten ontsnappen. Laat de pot 5-10 minuten open staan zodat het vocht kan verdampen. Sluit de pot weer. Open de pot elke paar uur een paar minuten om overmatig vocht te laten ontsnappen, voordat je de pot weer afsluit. Afhankelijk van het vochtgehalte moeten de toppen binnen enkele dagen tot twee weken compleet droog zijn. Knijp voorzichtig in de toppen om te voelen of ze buigzamer en vochtiger zijn dan een paar uur eerder. Als ze eenmaal gelijkmatig droog zijn kunnen ze gerookt worden of in een luchtdichte pot worden bewaard.
Bewaar de toppen op een koele, droge, donkere plek. De eigenaar van deze Volkswagen Kever bewaarde zijn toppen op een koele, droge plaats, maar vergat dat het ook donker moest zijn. Toppen blijven in een koelkast enkele maanden langer vers. Zorg er voor dat de toppen in een luchtdichte pot zitten als ze in de koelkast worden bewaard om te voorkomen dat er vocht in de potten doordringt.

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht