Autoflowering Cannabis: een blijvertje

Tenzij je de afgelopen jaren in een kartonnen doos hebt geleefd, kan de toenemende populariteit van  autofloweringzaden je niet zijn ontgaan. Je hoeft maar en blik te werpen op de verschillende advertenties van zaadbanken in dit nummer van Soft Secrets om te zien dat de overgrote meerderheid autoflowering opties in het assortiment heeft. Er zijn er zelfs die uitsluitend handelen in autofloweringgenetica! Wat is er eigenlijk aan de hand met deze trend? Wat zijn de voordelen? En... is autoflowering een blijvertje...?

Wat is autoflowering eigenlijk?

Het begrip ‘autoflowering’ verwijst naar cannabisplanten die na een bepaalde tijd omschakelen van de groei op de bloei in plaats van door de hoeveelheid licht die ze krijgen.

Reguliere, voor de fotoperiode gevoelige cannabisplanten worden voorgegroeid bij 18 uur licht en

6 uur donker, en worden in bloei gezet door die verhouding te veranderen in 12 uur licht en 12 uur donker. Het verkorten van de lichttijd is een truc om de plant te verleiden bloemen te gaan vormen, zoals in de natuur een afnemend aantal lichturen aangeeft dat de herfst in aantocht is en de plant aan zijn nageslacht moet gaan werken.

Autofloweringplanten beginnen te bloeien ongeacht de hoeveelheid licht die ze krijgen. Als ze uit zaad worden opgekweekt beginnen de planten rond de 3e of 4e week al met het vormen van toppen. Het is niet nodig het aantal uren licht dat ze krijgen te verminderen.

Buitenshuis kunnen er bij reguliere Sativa- en Indicasoorten wel 6 maanden tussen het zaaien en de oogst liggen. Indoor kan het 3 maanden duren duren voor je kan oogsten.

Autofloweringsoorten groeien daarentegen binnen 8 tot 10 weken van een zaadje tot een oogstrijpe plant uit. Dat betekent dat je ze tussen je reguliere buitenplanten kunt zetten en middenin de zomer al een lekkere oogst kan hebben!

Simpel gezegd hoef je alleen maar te zaaien, te wachten tot het zaadje ontkiemd is, de zaailing enkele weken laten groeien en hem vervolgens over te planten in de uiteindelijke pot. Stekken zijn niet nodig, net zo min als een aparte groei- en bloeiruimte en ook de tijdschakelaar hoeft niet te worden omgezet.

Auto’s zijn de snelste, makkelijkst kweekbare en meest compacte (en eenvoudig te camoufleren) planten die de markt te bieden heeft.

Hoe zijn ze tot stand gekomen?

De meesten van jullie zijn ongetwijfeld bekend met de twee types cannabisplanten, Indica en Sativa. Indicasoorten zijn gewoonlijk compacte bossige planten die rijk zijn aan hars en een hoge opbrengst aan toppen met een sterk stoned effect opleveren. Sativasoorten zijn gewoonlijk hoger, minder bossig, met lange dunne bladeren en toppen die een high effect hebben.

Simpel gesteld kruisen veredelaars Indica’s en Sativa’s om hybrides te creëren die de positieve eigenschappen van beide ouders hebben. Online of op zaadverpakkingen geven veredelaars/zaadbanken gewoonlijk het percentage Indica en Sativa waaruit de soort bestaat.

Autofloweringsoorten introduceren een derde cannabisvariëteit, de Cannabis ruderalis. Over het algemeen wordt aangenomen dat deze variëteit oorspronkelijk uit Zuid-Oost Rusland afkomstig is en tot in China en verder oostwaarts verbreid is. Voor blowers en kwekers is de zuivere Ruderalisplant nauwelijks interessant; het zijn laagblijvende planten – tot zo’n 60 cm – die maar weinig vrouwelijke bloemen produceren, terwijl de toppen relatief weinig THC bevatten. 

Voor veredelaars beschikt Ruderalis echter over één zeer interessante eigenschap: het vermogen om in ongeveer 10 weken van zaad tot bloeiende plant te kunnen uitgroeien (waardoor ze in koelere klimaten met minder licht kan groeien). Ook vormt de vrouwelijke Ruderalis vroeg bloemen zonder daarvoor afhankelijk te zijn van een afnemend aantal uren daglicht. De plant bloeit als ze een bepaalde leeftijd bereikt, in plaats van afhankelijk te zijn van het licht. De bloei begint automatisch!

De eerste Ruderaliskruisingen waren niet bepaald populair, maar naarmate meer veredelaars en zaadbanken er dieper indoken nam de kwaliteit snel toe.

Tegenwoordig kan je autofloweringversies van veel van je favoriete soorten krijgen, waarvan de meerderheid ook nog eens gefeminiseerd is – je hoeft je planten dus niet te seksen of het licht te veranderen. Kan het makkelijker?

Wat zijn de voordelen?

Auto’s zijn in korte tijd populair geworden in de cannabiscultuur, en niet voor niks;

– Ze zijn ideaal voor beginnende (of luie!) kwekers – je hoeft je niet druk te maken over de verandering van de fotoperiode, en je hebt geen aparte voorgroei- en bloeiruimte nodig. Zaaien, een paar weken laten groeien en de genetica doet de rest. Met een gefeminiseerde   autofloweringsoort hoef je zelfs de mannetjes niet meer van de vrouwtjes te scheiden.

Daarnaast maken de bescheiden afmetingen van autofloweringplanten ze zeer geschikt voor de onervaren kweker die zich kan concentreren op voeding en het creëren van een ideale kweekomgeving in plaats van met snoeien of buigen om te voorkomen dat planten de kweekruimte overwoekeren.

– Meer buitenoogsten – omdat auto’s automatisch beginnen te bloeien kan je buiten als je vroeg genoeg begint (en het weer meezit) hartje zomer oogsten. Door enkele weken na elkaar te zaaien kun je theoretisch zelfs in Nederland drie maal per jaar oogsten!! De korte cyclus maakt het ook mogelijk later in het jaar met buitenplanten te beginnen. Als we een waardeloos voorjaar hebben (wat meestal het geval is!) kun je de planten later in het jaar neerzetten en nog steeds een buitenoogst binnenhalen.

– Kweek ook in noordelijke gebieden buiten! Nu ze niet meer afhankelijk zijn van een zacht voorjaar en voldoende uren daglicht kunnen ook kwekers in bijvoorbeeld Schotland en Scandinavië auto buitenplanten oogsten.

– Sterke planten – Dankzij de Cannabis ruderalis invloed in de genetica van autofloweringsoorten zijn ze veel beter bestand tegen koude, ziektes en schimmels (tenslotte groeiden ze in Rusland en Siberië!). Dat is handig als je in een vochtig klimaat kweekt, maar ook voor beginnende binnenkwekers die geen ervaring hebben met het creëren van een stabiel binnenklimaat in hun kweekruimte.

– Ze blijven klein- de meeste autofloweringsoorten (los van de Super Auto’s ) blijven klein. Perfect voor kwekers met een kleine kweekruimte of kweektenten en voor guerillakwekers die op zoek zijn naar een plant die nauwelijks opvalt.

– Wees je kweekvrienden te snel af! Iedereen weet dat praten over planten vaak het einde van je kweekruimte betekent, maar we weten ook dat er een zekere gezonde competitie bestaat tussen bevriende kwekers. Met een autofloweringsoort kun jij sneller oogsten dan je kweekvrienden!

– Interessant voor hobby veredelaars – autofloweringsoorten laten hun geslacht al na drie weken zien, en een vrouwelijke plant kan ondanks een hoogte van maar 60 cm honderden zaden produceren! De korte bloeitijd betekent dat je in korte tijd kruisingen kunt maken. Een tip: De auto-eigenschap heeft de neiging recessief te zijn, dus als je kruist met een plant die wel gevoelig is voor de fotoperiode (in tegenstelling tot een auto) zul je waarschijnlijk de autoflowering eigenschap kwijtraken.

Wat zijn de nadelen?

Elk voordeel heeft z’n nadeel, iedere yin heeft zijn yang! En auto’s zijn geen uitzondering.

– De opbrengst is een stuk lager – je kunt minder toppen van een autoplant afhalen. De planten zijn sowieso kleiner en je kunt geen invloed uitoefenen op de groeiperiode om de planten wat voller te laten worden en de kweekruimte op te vullen voor de bloei begint. De Ruderalisplant, waarvan de autosoorten afstammen, produceren minder toppen dan een Indica- of Sativasoort. Sommige van de dwergautosoorten, die na zo’n 60 dagen geoogst kunnen worden, produceren gewoonlijk minder dan 25 gram per plant. Daar is echter verandering in gekomen met de introductie van de Super Auto’s.

– Een lager THC-gehalte – de invloed van Cannabis ruderalis betekent dat het THC-gehalte van autosoorten lager kan zijn dan bij sterkere standaard Indica’s of Sativa’s. Sommige van de        eerste autosoorten waren nauwelijks psychoactief, waardoor de planten een slechte reputatie kregen bij sommige kwekers. Nu er echter steeds meer commerciële zaadbanken en veredelaars overstag zijn is de kwaliteit van auto’s snel vooruit gegaan en zal dat blijven doen; kijk maar eens in dit blad om te zien hoeveel grote namen nu autosoorten aanbieden.

– Geen stekken – het kweken van auto’s heeft alleen zin als je vanuit zaad kweekt. Het is niet             onmogelijk om een autoflowering plant te klonen, maar omdat de planten onafhankelijk van de hoeveelheid licht tot bloeien overgaan, kun je de groeiperiode niet verlengen om de kloon te laten groeien. Als je een stek maakt van een autofloweringplant die op het punt staat te gaan bloeien zal die stek dat ook doen. Stekken ruilen of verkopen is er dus niet bij.

Autoflowering kweektips

Binnenverlichting – auto’s kunnen worden afgebloeid bij 12 tot 24 uur daglicht. In theorie zullen ze meer produceren naarmate er meer licht beschikbaar is; aangezien de bloei door de leeftijd wordt bepaald in plaats van door het aantal lichturen, kun je de cyclus niet substantieel verkorten door meer licht te geven. De fotosynthese van de plant zal hooguit sterker zijn en voor een hogere opbrengst zorgen in de gegeven tijdsperiode.

Financieel gezien is het verstandig te denken aan je elektriciteitsrekening als je beslist hoeveel licht je wilt geven. Loont het om een 600 watt lamp 24 uur per dag te laten blazen voor een paar gram extra? Waarschijnlijk niet, en je zult meer geld kwijt zijn aan elektriciteit dan je aan extra opbrengst binnenhaalt.

Het beste advies is om met dezelfde soort te experimenteren met tussen de 16 en 20 uur licht en de resultaten te vergelijken. Net als bij planten die gevoelig zijn voor de fotoperiode stimuleert een blauw/witte tl of metaalhalidelamp in de eerst 3 weken de groei en geeft de plant een solide structuur om op te bloeien. Je kunt overschakelen op een HPS lamp met een rood spectrum wanneer je de eerste bloeiverschijnselen ziet.

Voeding – het gebruik van een specifieke groei- en bloeivoeding helpt net als bij reguliere soorten een dicht groei van zijtakken te stimuleren in de groeifase (de eerste 3 weken na ontkieming) en de ontwikkeling van toppen in de bloeifase. Gebruik groeivoeding tot het eind van de eerste week van de bloei, net zoals je met een reguliere cannabissoort zou doen. Ook wortel- en bloeistimulators en PK toevoegingen kunnen worden gebruikt zoals je gewend bent.

Verpotten

Aangezien de meeste autosoorten relatief laag blijven, is het contraproductief om te grote potten te gebruiken – omdat ze beginnen met bloeien voordat hun wortels die potten gevuld hebben. Bedenk dat je de groeifase niet kan verlengen om de wortels de kans te geven de pot op te vullen. De planten beginnen te bloeien rond de derde week en je wilt dat alle energie na dat punt naar de productie van toppen gaat, dus meer dan een keer verpotten na het ontkiemen zou voldoende moeten zijn, en dan niet groter dan een 11 liter pot.

Buiten kweken – autofloweringsoorten kunnen veel noordelijker worden gekweekt dan reguliere soorten aangezien de bloei zoveel sneller verloopt. Zet ze eind mei/begin juni buiten en je kunt tegen het eind van de zomer oogsten.

De bescheiden afmetingen van de dwergplantjes maak ze ook ideaal voor guerillaprojecten of dat gedeelte van je kas dat net buiten het zicht van je buren valt!

De toekomst

Zoals eerder besproken zijn autofloweringsoorten zo populair geworden dat er tegenwoordig van vele prijswinnende en ‘klassieke’ soorten een autoversie beschikbaar is. Deze planten hebben een aroma en potentie die vergelijkbaar is met planten die een normale fotoperiode nodig hebben en liggen daar niet al te ver vanaf qua opbrengst (vergeleken met een reguliere plant die na 3-4 weken voorgroei in bloei wordt gezet).

Een recente ontwikkeling op het gebied van autoflowering is de komst van de Super Auto soorten. Deze variëteiten zijn veel groter dan reguliere auto’s en hebben een veel langere groeitijd, waardoor ze tot een indrukwekkend formaat kunnen uitgroeien voordat automatisch op de bloei wordt omgeschakeld. Je kunt de oogst na 110-120 dagen verwachten in plaats van de 60-80 dagen bij een reguliere auto. Het voordeel van de Supers is dat de langere groeitijd (een Sativa eigenschap) zorgt voor veel betere opbrengsten.

Het is duidelijk dat auto’s meer zijn dan een tijdelijke rage, en voor zowel beginners, guerilla kwekers of kwekers met weinig ruimte een zinniger keus zijn dan een reguliere soort. Autoflowering is een  blijvertje!

Veel kweekplezier!

Meer lezen over autoflowering? Lees dan eens een van de volgende artikelen.

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht