Te veel jonge blowers

Cijfers Trimbos

Het Trimbosinstituut heeft zijn jaarlijkse drugsmonitor gepubliceerd. Daaruit blijkt dat van de jongeren tussen de 12 en 17 jaar die blowen, 17% zijn wiet gewoon uit de coffeeshop betrekt. En dat terwijl men aan jongeren beneden de achttien niet mag verkopen. Dan zijn er ook nog de jongeren die niet zelf naar binnen gaan, 38 %, maar de de aankoop aan een vriendje overlaten, 19% betrekt zijn cannabis via een dealer, 13% koopt de wiet op straat. 8% kan het kopen rond de school. En dan blijkt ook dat de meisjes het meestal niet zelf halen, maar het een vriendje laten doen. Wanneer men de leeftijd van 18 jaar eenmaal bereikt heeft, wordt de gang naar de shop vanzelfsprekender. Dan koopt 75% zijn wiet in de coffeeshop. Het Ministerie van Justitie erkent dat het bovenstaande niet zou moeten. Er moet nu eenmaal naar een legitimatie gevraagd worden om de leeftijd vast te stellen, net zoals bij de aanschaf van alcohol en dat gebeurt blijkbaar in de coffeeshops onvoldoende. De overheid geeft aan dat er wel degelijk gehandhaafd wordt, maar dat het nu eenmaal niet mogelijk is om bij elke transactie een agent te laten meekijken. Echt slim is het niet van de coffeeshops dat ze deze wet overtreden. Shops kunnen tenslotte hun papieren kwijt raken als ze aan te jonge bezoekers wiet verkopen. En zo heel verstandig is het van die jongere blowers trouwens ook niet. Het is lullig om dat te moeten zeggen, we gunnen iedereen z’n blowtje en grenzen zijn er om ze op te zoeken. Maar het is aangetoond dat voor hersenen die nog in ontwikkeling zijn, wiet nou eenmaal niet goed is, hoe jammer dat ook is. F.W.

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht