Wiet dorp Rasquera verdeeld

Niet iedereen blij met opmerkelijk Spaans experiment

We meldden al eerder dat het Spaanse dorpje Raquera een officieel wietdorp gaat worden. Er liggen plannen om op grote schaal medicinale wiet te gaan telen. Dit besluit is gevallen in een referendum waarbij bleek dat 56 procent voor was en 46 procent tegen. De keus om op grote schaal wiet te gaan verbouwen, komt voort uit het feit dat het dorp door de economische malaise een schuld van 1,3 miljoen heeft. Met deze wietteelt kan het dorpje wellicht uit de schulden raken. Bovendien levert het tussen de 30 en 50 banen op en dat is in tijden van grote werkeloosheid ook een goed vooruitzicht. Veel bewoners zien het dan ook als een uitkomst. Er worden al speciale wiet-shirts verkocht, en er komt langzaam een toename van het toerisme op gang. Wellicht zal het dorp een bezienswaardigheid worden. Door de plannen is er echter wel een tweedeling onder de bevolking ontstaan. De behoudende Spanjaarden zijn bang dat ze hiermee het signaal aan hun kinderen afgeven dat wiet ”normaal” is. Ook vrezen ze dat de cannabis dan min of meer op straat ligt en voor iedereen toegankelijk is. Dat laatste is zeker niet waar, want de grote opbrengsten zullen rechtstreeks naar de firmant van medicinale wiet gaan, de Asociasión Cannábica de Autoconsumo. Daarbij gaan de bewoners die tegen zijn uit van het ontstaan van 30 nieuwe banen en dat vinden ze niet opwegen tegen de nadelen. Het is jammer dat deze onrust ontstaan is, want het is beslist een levensvatbaar plan, dat zeker navolging verdient in de rest van het verarmde Spanje, waar het wietklimaat er, ondanks alles, steeds gunstiger lijkt uit te zien. F.W.

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht