Voorjaarsplanten en kassen

Zelfs als de omstandigheden buiten niet ideaal zijn kan het kweekseizoen vaak al worden gestart door gebruik te maken van stolpen, tunnelkassen, hotboxen, koude kassen en kassen.

De lentezonnewende valt op het noordelijk halfrond rond 20 maart, als zowel de dag als de nacht ongeveer 12 uur duren. De lengte van de nachten wordt steeds langer tot rond 21 juni, als in een groot deel van Europa de dagen ongeveer 14,5 uur duren. Daarna worden ze weer korter tot de herfstzonnewende, als de dagen en nachten ieder weer 12 uur duren. Omdat cannabisplanten bij 12-12 uur licht gaan bloeien, wachten buitenkwekers (tenzij ze uit zijn op een vroege voorjaarsoogst) tot midden april of mei voor ze hun planten buiten zetten, mits de omstandigheden dat toelaten. Zelfs als de omstandigheden buiten niet ideaal zijn kan het kweekseizoen vaak al worden gestart door gebruik te maken van stolpen, tunnelkassen, hotboxen, koude kassen en kassen.

Zonlicht bestaat uit een breed spectrum van elektromagnetische straling. Planten maken van zowel het zichtbare deel van het licht (voor de fotosynthese) als van infrarood (warmte) gebruik. Het volle zonlicht in de zomer bevat zo’n 400-450 watt aan zichtbaar licht en meer dan 500 watt aan infrarood per vierkante meter. Ter vergelijking: een 400 watt HPS lamp is 20% efficient voor zichtbaar licht, en er zouden 5 tot 6 van die lampen per vierkante meter nodig zijn om net zoveel zichtbaar licht te krijgen als de zon geeft, en er zou een enorm teveel aan infrarood zijn. Zelfs van de machtige 1000 watt hogedruklamp zouden er twee tot drie per vierkante meter nodig zijn om binnenshuis dezelfde lichthoeveelheid te krijgen. Buitentuinen kunnen profiteren van gratis licht en warmte, waardoor je op de kosten van je rokertje fors kunt besparen.  

Door de beschikbare warmte op te vangen en te behouden kan het kweekseizoen worden verlengd, zelfs als de buitentemperaturen lager zijn dan de plant kan hebben. Het zwart verven van een object is een simpele manier om de warmte van de zon op te vangen. Een zwart voorwerp absorbeert meer infraroodstraling dan een wit voorwerp. Wit reflecteert veel van de warmte (en licht) en blijft dus in verhouding koeler. Zonlicht dat op een zwart oppervlak botst geeft z’n infrarode straling af aan oppervlak en verwarmt dat daarmee. Het solarizeren van grond maakt gebruik van dit principe om de temperaturen van grond nog te verhogen om vrijwel ale onkruidzaden en ziektverwekkers te doden. Zwarte lappen plasticfolie worden gebruikt om de bodem bij het zomerse zonlicht te bdekken. Het zonlicht verhit het plastic, en de lucht die daaronder zit opsloten, en zorgt zo voor temperaturen die hoog genoeg zijn om de meeste zaken en vele schadelijke ziektekiemen te doden.

Hoewel zwart en ideale kleur is voor het opvangen en opslaan van zonnewarmte, blokkeert het zichtbaar licht. Het afdekken van een plant met een lap zwart plastic zou wel helpen om die warm te houden, maar de plant zou doodgaan door gebrek aan zichtbaar licht. Aangezien planten zowel zichtbaar licht als infrarode straling nodig hebben om te overleven, moet het materiaal dat de planten afdekt niet aleen op z’n minst halfdoorzichtig zijn voor inrarood licht, maar ook transparant zijn voor zichtbaar licht. Als transparant materiaal wordt gebruikt, is de hoeveelheid warmte die wordt opgevangen en vastgehouden minder, maar het zichtbare licht dat planten nodig hebben voor hun groei kan er wel doorheen. Om deze reden wordt glas, plastic en andere transparante materialen gebruikt om zonnewarmte voor planten vast te houden. Zolang de constructie de warmte sneller absorbeert dan verliest, is er sprake van netto winst, en zal de temperatuur binnen stijgen. Op die manier kan de constructie overdag warmte absorberen die ‘s nachts als het koud is vasthouden. Hoe kleiner het oppervlak dat wordt afgedekt, hoe minder gebufferd de fluctuaties van de temperatuur zijn. Een klein voorwerp dat door de zon wordt verhit koelt sneller af dan een groot voorwerp vanwege het verschil in massa. Stolpen (ook cloches genoemd) houden de warmte ‘s nachts niet zo goed vast als een kas dat doet. Kleine stolpen kunnen hkpn voorjaarszaailingn t bschrmen. De oorspronkelijk van glas gemaakte stolpen zijn belvormig koepels die over zaailingen worden heengezet om ze te beschermen. Tegenwoordig zijn de meeste stolpen van plastic. Om een goedkope stolp voor een zaailing te maken kun je van een plastic 2 literfles de bodem wegsnijden en de fles gebruiken om over een plant heen te zetten. Met een solderbout kun je voorzichtig nette gaatjes in de zijkanten aanbrengen. Daarmee help je de zaailing te beschermen tegen de elemnten terwijl de stolp helpt het klimaat in de fles warm en vochtig te houden.

Een deel van de tuin kan worden gebruikt voor het maken van grotere stolp, die wordt gemaakt door een eenvoudig frame te bouwen en dat af te dekken met transparante folie. Dergelijke stolpen worden dikwijls door mensen zelf in elkaar geknutseld met behulp van een eenvoudig frame van hout of PVC. Tunnelkassen zijn een algemeen gebruikte soort grote stolp die thuis kan worden gemaakt. Daarvoor worden houten of PVC platen in een D-vorm gebogen, rechtop gezet en met elkaar verbonden. Vervolgens wordt er transparante folie omheen gespannen. Een ligging op het zuiden of zuidoosten is zeer geschikt om het licht op te vangen en te profiteren van zonnewarmte en. Grotere stolpen die hele rijen planten overdekken worden tunnelkassen genoemd.

Een kas is een grotere versie van een koude kas en heeft transparante wanden. Een serieuze kas is in staat  om de juiste kweektemperatuur in de wintermaanden te handhaven ofwel door z’n efficiëntie ofwel door aanvullende verwarming. Wintertuinen voor cannabis worden vaak of binnenshuis gestart en naar de kas verplaatst voor de bloei, of er wordt aanvullende verlichting gebruikt om juist te voorkomen dat planten in de kas van de groei overgaan in de bloei.Hetzelfde principe van een star frame wordt gebruikt voor een koude kas. Deze robuustere en meer permanente versie van een stolp bestaat gewoonlijk uit een houten bekisting met een transparante afdekking. Het licht kan er doorheen om de planten bereiken, en een deel van de warmte wordt binnenin vastgehouden. Koude kassen kunnen worden gebruikt voor het starten van zaailingen voordat die buiten worden neergezet of om binnen opgekweekte planten af te harden. Door binnenplanten in een beschermende koude kas te plaatsen kunnen temperatuursveranderingen in stappen worden opgevangen, waardoor de kans op shock afneemt. 

Een voordeel van kassen is niet alleen dat ze kunnen worden gebruikt om planten in koudere maanden te verwarmen, ze kunnen ook worden gekoeld om ‘s zomers de binnentemperaturen te verlagen. Kassen hebben vaak vensters die kunnen worden geopend om in de zomer overmatige warmte af te voeren, en soms zijn er ventilators geinstalleerd voor een nog betere beheersing van de temperatuur. De afmetingen van kassen kunnen uiteenlopen van slechts een enkele meter groot tot gigantische commerciële tuinbouwkassen.

Het op op twee benen rondlopende ongedierte is de reden dat maar weinig kwekers profiteren van het natuurlijke zonlicht in hun tuinen, maar voor diegenen die het geluk hebben er gebruik van te kunnen maken, kunnen eenvoudige kastechnieken planten het zelfs onder minder optimale omstandigheden mogelijk maken gebruik te maken van de zon.

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht