Na de oogst moet medicinale cannabis worden gedroogd voor die kan worden geconsumeerd. Door het drogen wordt de ruwe niet-psychoactieve zuurvorm van cannabinoïden omgezet in z'n neutrale psychoactieve vorm. In andere woorden, verse groene cannabis zal niet veel medicinale effecten hebben. Drogen zet ook 75 procent of meer van de vers geoogste plant om in waterdamp en andere gassen. Bovendien zorgt het droogproces voor het afbreken van koolhydraten in eenvoudige suikers en het afbreken van chlorofyl en andere pimenten.

Een eenvoudige test om te bepalen hoe het droogproces er voor staat is om een hoeveelheid natte toppen bij de oogst te wegen en ze tijdens het drogen opnieuw te wegen. Een droge cannabistop weegt 75 procent minder dan op het moment van oogsten. Als de top 10 gram weegt bij de oogst, zal die ongeveer 2,5 gram moeten wegen als hij droog en geknipt is. Het totale proces kost minimaal veertien dagen.
Als je een plant of een deel van een plant afknipt en ophangt om te drogen, gaat het transport van vloeistoffen binnen de plant gewoon door, zij het met een lagere snelheid. Kort na de oogst sluiten de huidmondjes zich, en wordt het drogen vertraagd omdat daardoor maar weinig waterdamp kan ontsnappen. Terwijl de plant afsterft komen de natuurlijke processen in de plant langzaam tot stilstand. De buitenste cellen drogen het eerst, maar vloeistof verplaatst zich nog steeds vanuit de inwendige cellen om de droge buitenste cellen van vocht te voorzien. Als het droogproces op de juiste manier verloopt, drogen planten in hun geheel gelijkmatig. Door bladeren en grotere stengels te verwijderen wordt het droogproces versneld; het vochtgehalte binnen de ‘droge’ toppen, bladeren en steeltjes kan echter ongelijkmatig verlopen. Wanneer toppen te snel worden gedroogd raken chlorofyl en andere pigmenten, zetmeel en nitraten (voedingszouten) etc. opgesloten binnen het plantweefsel, waardoor de smaak ‘groen’ wordt, het product ongelijkmatig brandt en slecht smaakt.
Door relatief langzaam te drogen, vijf tot zeven dagen of langer, verdampt het vocht gelijkmatig in de lucht en drogen de toppen uniform met een minimale afbraak van cannabinoïden. In langzaam gedroogde toppen blijven de terpenen en cannabinoïden behouden, zodat medische gebruikers er volledig baat bij hebben. Langzaam gelijkmatig drogen – wanneer het vochtgehalte overal in stengels, bladeren en toppen hetzelfde is – duurt lang genoeg om de pigmenten te laten afbreken. Na ongeveer twee weken langzaam drogen is alle chlorofyl verdwenen uit de ‘droge’ toppen. Hoewel het meer werk kost, kan het proces nog langzamer verlopen door planten in hun geheel opgehangen te laten drogen.
Luchtcirculatie en -afzuiging helpen de warmte en luchtvochtigheid te beheersen en op het juiste niveau te houden. Je kunt ook een ontvochtiger gebruiken om de luchtvochtigheid onder controle te houden. Een airconditioner is ideaal om de temperatuur en luchtvochtigheid in warme klimaten af te regelen, maar is uit milieuoogpunt kostbaar in gebruik. Richt geen ventilators direct op drogende planten omdat ze daardoor ongelijkmatig drogen.
De ideale luchtemperatur voor langzaam drogen ligt tussen de 15.5-21°C bij een luchtvochtigheid van 45 tot 55%. Temperaturen lager dan 15.5°C vertragen het drogen en zorgen vaak voor een snelle stijging van de luchtvochtigheid. Luchtvochtigheid hoger dan 80% verlengt de droogtijd en vergroot de kans op budrot.
Het ophangen van planten is een werkbesparende manier om langzaam gelijkmatig drogen mogelijk te maken. Grote vochtige stengels kunnen ook worden verwijderd en kleine takken kunnen aan het plafond worden opgehangen om de droogtijd met enkele dagen te bekorten. Gebruik wasknijpers om takken aan drooglijnen op te hangen of prik een papperclip door stengels en haak ze met de paperclip aan de lijn. Een andere mogelijkheid is om de takken te knakken zodat een ‘haak’ ontstaat waaraan je ze kan ophangen.Bij temperaturen hoger dan 24°C kunnen de toppen te snel drogen, en ook kan de luchtvochtigheid dan makkelijker beneden de ideale 50% komen. Bij temperaturen hoger dan 29°C drogen de toppen zo snel dat ze niet goed smaken als ze geconsumeerd worden. Een relatieve luchtvochtigheid onder de 30-40% zorgt voor te snel gedroogde toppen waarin de chlorofyl niet afbreekt, waardoor ze een ‘groene’ smaak krijgen. Snel gedroogde toppen worden knapperig en verkruimelen makkelijk. Door een lage relatieve luchtvochtigheid verliezen toppen ook hun smaak en geur. Gebruik altijd een nauwkeurige maximum/minimum thermometer en hygrometer om er zeker van te zijn dat temperatuur en luchtvochtigheid binnen het ideale bereik blijven.
Wanneer er geen planten in staan kun je de kweekruimte als droogruimte gebruiken. Droog geen planten in dezelfde ruimte als waarin planten groeien. Het kweken en drogen van medicinale cannabis vraagt om verschillende klimaten. Schimmels en spint kunnen ook overspringen van dode naar levende planten. Inspecteer drogende toppen dagelijks op tekenen van ziekte, insecten en spint. Wikkel kleefstrip om de uiteinden van drooglijnen als barrière tegen spint die op zoek is naar levende planten. De spintmijten verzamelen zich aan de uiteindes en zijn dan eenvoudig te doden.

Kleine hoeveelheden drogen

Kleine hoeveelheden kunnen makkelijk in een kast of een kartonnen doos worden gedroogd die maar een fractie van de grootte van de kweekruimte heeft. Door in etappes te kweken of soorten te kiezen die op verschillende momenten oogstklaar zijn, kan met oogsten in etappes droogruimte vrijkomen terwijl toppen drogen.
Een kartonnen of houten doos is een uitstekende droogruimte om kleine oogsten in op te hangen. De luchtstroom in de afgesloten ruimte is minimaal en de toppen en bladeren moeten dagelijks worden gedraaid om het vochtgehalte gelijkmatig te houden en schimmel te voorkomen. Steek een stuk flosdraad aan een grote naald en maak drooglijnen door de draad over de bovenzijde van de open doos te spannen. Bevestig de lijnen op meerdere niveaus als de doos hoog genoeg is. Sluit de flappen van de doos en zet die in een kast of ongebruikte kamer. Open de flappen voor luchtcirculatie als dat nodig is. Of maak om luchtcirculatie mogelijk te maken gaten bij de onder- of bovenkant van de doos. Controleer dagelijks hoe het droogproces vordert. Open de bovenkant van de doos als de toppen te snel drogen en zet de doos op een koelere plek.
Je kunt een simpele kleine droogruimte maken door wat stukken plaatmateriaal haaks aan elkaar te nieten en binnenin drooglijnen op te hangen. Je kunt ook wanden maken van wit-zwart-wit folie door het met tape of nieten aan plafond en vloer te bevestigen.Gebruik een opvouwbaar droogrek om snel een mobiele droogkamer te maken. Vouw het droogrek open, hang de toppen aan de drooglijnen op, en bedek het geheel met een groot zwart laken of doek. Het textiel maakt luchtuitwisseling mogelijk en zorgt er tegelijk voor dat het donker blijft. Richt een ventilator op de buitenzijde van het laken zodat de lucht er onderdoor kan circuleren om te helpen de toppen te drogen.
Schoongemaakte toppen kunnen ook in dozen worden gelegd om te drogen. Draai de toppen dagelijks om zodat steeds andere delen aan de lucht worden blootgesteld. Toppen drogen langzamer omdat de luchtstroom minder is. Bevestig karton of aluminiumfolie aan de binnenkant van dozen om de harsklieren op te vangen die op de bodem vallen. Of verzegel kieren met tape om harsklieren op te vangen.

Grote hoeveelheden drogen

Grote hoeveelheden buiten-, binnen-, of kasplanten hebben een grote ruimte nodig om te drogen.
Oogst 3-4,5 m grote planten in etappes door eerst de bovenste 60-80 cm vanaf de top van de plant te oogsten. De toppen die zich lager op de plant bevinden zijn nu blootgesteld aan zonlicht en zullen blijven groeien en dikker worden. Oogst enkele weken later nogmaals door de volgende 60-80 cm aan takken van de plant te snoeien. De meeste soorten kunnen in twee tot drie etappes worden geoogst over een periode van vier tot zes weken. Eén soort, Mr. Nice, kan zelfs in vier etappes worden geoogst! Opmerkelijk: kwekers in Californië prefereren de toppen die het laatst geoogst worden.
Het drogen van een grote oogst vereist een grote donkere ruimte met een goede luchtverplaatsing. Oogst niet meer cannabis dan de droogruimte aankan. Oogst in etappes zodat er genoeg droogruimte beschikbaar is. Zwitserse vrienden van mij waren genoodzaakt een fabrieksgebouw met vier verdiepingen te kopen om een paar hectares aan cannabis te laten drogen. Andere verraste tuinders moesten hals over kop tenten en tijdelijke gebouwtjes neerzetten om als droogruimte dienst te doen. Grote ruimtes zoals slaapkamers, schuren, gereedschapskasten etc.
Snoei de planten bij grond of trek ze er uit. Verwijder de grote bladeren en hang ze aan drooglijnen in de ruimte. Snijd de takken op een lengte van 30-100 cm af. Maak alle takken schoon en hang ze op drooglijnen.
Bespaar ruimte door droogrekken te maken of te kopen. Maak droogrekken van horregaas of plastic tuinbouwnet. Span het gaas of net over een houten frame en zet het vast met nieten. Zorg voor een afstand van 20-50 cm tussen de ‘planken’ van ingeframed gaas zodat er voldoende luchtcirculatie mogelijk is of bouw een droogbox met uitneembare rekken.
Droognetten zijn niet duur, inklapbaar, makkelijk op te bergen en zijn uit te hangen tot een perfect droogrek.
Hang geknipte toppen een dag of twee te drogen voor je ze op de droogrekken neerlegt zodat het grootste deel van het vocht al verdampt is. Als ze eenmaal op de droogrekken liggen moeten de toppen om de een of twee dagen worden omgedraaid om zeker te zijn van een gelijkmatige droging.

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht