Tweede generatie ondernemers

Tweede generatie ondernemers

Kelvin en Nicky Leenders, coffeeshop Scolo IJmuiden

“Samen met je broer in een bedrijf zoeken naar perfectie”

Dit is een negende artikel in een serie over tweede generatie exploitanten van coffeeshops. Zonen en dochters, erfgenamen en anderen die op een speciale manier zijn verbonden met de eerste eigenaar van de coffeeshop. Hoe pakken zij het levenswerk van hun voorganger op?

Kelvin (23) en Nicky (19) Leenders zijn de zonen van Frank Leenders (50), eigenaren van coffeeshop Scolo uit IJmuiden. Kelvin en Nicky werken sinds hun achttiende in de zaak en zijn inmiddels mede-eigenaar van de shop.

Betrokken en verantwoordelijk

‘In het begin werkte ik drie dagen in de coffeeshop van mijn vader’, zegt Kelvin. ‘Ik combineerde het met volwassenonderwijs om mijn MAVO en HAVO-diploma te kunnen halen. Ik ben daarna niet meer doorgegaan met een HBO-opleiding, omdat ik liever in de praktijk wilde leren hoe je een onderneming als een coffeeshop kunt professionaliseren om de zaak toekomstbestendig te maken.’ Zijn broer Nicky begon ambitieus aan ROC opleidingen automonteur en vliegtuigmonteur, maar kwam er na een tijdje achter dat hij liever werkte in ‘de winkel’, zoals de broers de coffeeshop liefkozend noemen. Kelvin begon met gewoon barwerk in de coffeeshop, waarbij hij zich al meteen zeer betrokken en verantwoordelijk voelde. ‘De zaak gaat me aan het hart. Ik heb het altijd als ‘onze coffeeshop’ gevoeld.’ Hij ging zich ook bemoeien met een aantal moderniseringsslagen die de coffeeshop in zijn ogen moest maken toen hij na een half jaar werken een beetje had gezien hoe de coffeeshop reilde en zeilde. Op Kelvin’s initiatief is een nieuw kassasysteem aangeschaft en werd de bedrijfsvoering van de zaak daarop aangepast. Dat was best ingrijpend voor de onderneming. ‘Maar omdat mijn vader voelde dat ik de verantwoordelijkheid aanging gaf hij me veel ruimte om dit soort veranderingen door te voeren. “Probeer het maar”, zei hij dan.’ Nicky loopt nu een jaar mee in de shop. Hij doet voornamelijk kassawerk, maar springt regelmatig bij als Kelvin hulp nodig heeft. 

Boekhouding

Na het nieuwe kassasysteem volgde de boekhouding. Die kon na ruim twintig jaar ook wel een update gebruiken. Kelvin moderniseerde de boekhouding in overleg met een boekhouder, met wie hij een goed contact opbouwde. Pa Frank gaf zijn oudste zoon beetje bij beetje meer verantwoordelijkheid en liet de bedrijfsvoering steeds meer los waardoor Kelvin zijn vernieuwingen stap voor stap door kon voeren. ‘Er werden langzaam maar zeker steeds meer ideeën van mij doorgevoerd, zoals het leggen van goede contacten binnen de gemeente bijvoorbeeld. De wijkagent komt regelmatig langs en dan nemen we samen wat knelpunten door, als die er zijn. Verder neem ik regelmatig contact op met ambtenaren en politici om de dingen die zich voordoen te bespreken.’

Tweede generatie ondernemers

Professionaliseren

De coffeeshop zoals die de afgelopen decennia heeft bestaan, heeft zijn langste tijd gehad, denken de broers. Ze vinden kwaliteit van service en van de verkochte cannabis de belangrijkste uitgangspunten van hun coffeeshop. Ze willen klanten goede hasj en wiet aan kunnen bieden en nemen bij de inkoop alleen genoegen met het beste, ook als daardoor de prijs in de zaak misschien iets hoger komt te liggen of de marge wat kleiner wordt. ‘Daarnaast besteed ik erg veel aandacht aan het personeel’, zegt Kelvin. ‘De medewerkers zijn een belangrijke schakel bij het professionaliseren van de coffeeshop. Een professionele coffeeshop biedt kwaliteitswiet en heeft geschoolde medewerkers die klanten echt kunnen adviseren in hun keuze. Dat kan alleen als ze mensenkennis hebben en de producten en hun werking zelf kennen. Nieuwe cannabisproducten worden daarom altijd door een team van vier medewerkers uitvoerig getest voor we ze opnemen in ons assortiment. Als een of twee medewerkers het echt niets vinden verkopen we het gewoon niet. Want als een medewerker zijn twijfel heeft bij een bepaalde soort kan hij de klant ook niet meer goed adviseren.’

Testfaciliteiten

IJmuiden doet niet mee aan het wietexperiment, maar Nicky en Kelvin omarmen het idee achter het experiment. ‘Iedereen in Nederland zit te wachten op wiet van hoge kwaliteit die in een laboratorium is getest’, aldus Nicky. ‘De huidige generatie consumenten wil geen chemische troep meer roken. Kom maar op met die staatswiet van hoge kwaliteit!’ Kelvin: ‘De wiet die je verkoopt moet getest zijn, en niet alleen op het percentage THC. En dat kan alleen in professionele testfaciliteiten. Je kunt wel zelf in je shop lopen priegelen met een microscoopje, maar in een lab weten ze pas echt wat er allemaal in die wiet zit.’

Tweede generatie ondernemers

Coffeeshop 2.0

Kelvin gelooft er heilig in dat de coffeeshop moet meegroeien met de ontwikkelingen op de markt. Ook dat is een onderdeel van de professionaliseringsslag die een coffeeshop in zijn ogen moet maken. Coffeeshops hebben een sterk maatschappelijk belang, vindt hij. Ze zijn bijvoorbeeld een onmisbare schakel bij verantwoorde cannabisconsumptie door jongvolwassenen. Coffeeshops moeten kennis over verantwoorde consumptie overbrengen. Hij benoemt met nadruk ook de ontwikkelingen van de CBD-wiet. ‘Ik zit in een internationaal netwerk dat zich richt op CBD-wiet. Naast medicinale toepassingen heeft deze wiet ook een hele nieuwe toekomst voor zich binnen het recreatieve gebruik of bij de consumptie door sporters: wiet heeft zoveel meer te bieden dan je suf blowen met sterke THC joints.’ Medicinale toepassingen, nieuwe vormen van consumptie, edibles, gebruik door sporters, nieuwe doelgroepen: er zitten een hoop nieuwe ontwikkelingen in de pijplijn. ‘De coffeeshop 2.0 heeft een belangrijke rol bij die ontwikkelingen en veranderingen, op het gebied van communicatie naar consumenten en research.’

Functie

De laatste maanden wordt ‘de winkel’ verbouwd. De zaak die midden in een woonwijk in IJmuiden ligt, had van oudsher een soort buurthuisfunctie. Kelvin: ‘Ik heb dat altijd heel prettig gevonden. Ik heb in deze shop geleerd om sociale contacten te leggen en weet dat dat voor veel anderen ook geldt. Onze zaak heeft een heel belangrijke sociale functie in de buurt.’ Kelvin had er daarom grote moeite mee om in te stemmen met het plan om de verblijfsfunctie van Coffeeshop Scolo te beëindigen en alleen nog met een afhaalfunctie door te gaan. ‘Enerzijds dwingt het doorvoeren van de Tabakswet ons hier wel toe. Mensen gaan hier in de zaak echt geen joints zonder tabak roken: tabak weg, mensen weg. Aan de andere kant werd het ook steeds zwaarder om de buurthuisfunctie goed te kunnen uitvoeren. Onze zaak heeft veel mensen een sociale structuur gegeven, maar het gaat niet altijd goed natuurlijk. En als het mis gaat draag je als coffeeshop een grote verantwoordelijkheid. Het was gewoon tijd om de zaak om te bouwen naar een afhaalshop en ons te richten op een toekomst waarin de professionele verkoop van hoogwaardige cannabis en het begeleiden van consumenten op weg naar een ander gebruik alle aandacht krijgen. Makkelijk vind ik het niet om geen buurthuis meer te zijn, maar het is niet anders.’ Nicky vult hem aan: ‘Het kan jammer genoeg niet altijd even gezellig zijn met klanten samen. Aan de andere kant geeft de nieuwe aanpak van de winkel ons de mogelijkheid om een droom tot werkelijkheid te maken: Samen met je broer in een bedrijf zoeken naar perfectie.’

Tweede generatie ondernemers
Coffeeshop Scolo
Snelliusstraat 21
1973 PA IJmuiden

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht