‘DIT MOET STOPPEN’

Meldnummer voor afpersing van coffeeshops

Meldnummer voor afpersing van coffeeshops:

0318 - 666644

Een eigenaar van een coffeeshop moet stevig in zijn (of haar) schoenen staan. Het is immers een niet alledaags beroep waarbij veel komt kijken. Door het gedoogbeleid ben je verplicht om zowel in de legaliteit als de illegaliteit te opereren. Het verhaal is bekend; je mag gedoogd wiet en hasj verkopen, maar je bent gedwongen dat illegaal aan te schaffen.

Dat betekent dat je vanuit de overheid door allerlei instanties onder een vergrootglas ligt. Het Openbaar Ministerie, de politie, de burgemeester, de belastingdienst, noem ze maar op. Allemaal volgen ze je intens en je moet je boekhouding en inkoop in de coffeeshop driedubbel gecontroleerd hebben voordat er goedkeuring volgt. Niet voor niets wordt de coffeeshopbranche wel de meest gecontroleerde bedrijfstak van Nederland genoemd. Dat trekt een zware wissel op elke eigenaar. Maar ze slaan zich er doorheen. Want opgeven is geen optie, dat staat niet in het woordenboek van veel van die coffeeshopeigenaars. Dat zit niet in hun DNA. Eigenwijs en vastberaden als de meeste zijn zullen ze niet snel de handdoek in de ring gooien.

Beladen onderwerp

Helaas dreigt er soms ook ander gevaar. Een gevaar dat niet van de overheid komt, maar wel veel dreigender is. Afpersing en bedreiging. Want de coffeeshop is kwetsbaar, omdat de onderneming gewoon aan de openbare weg of in een winkelstraat staat. Een coffeeshop is dus een makkelijk te vinden en kwetsbaar doelwit voor criminelen. Gelukkig heeft niet elke coffeeshopondernemer hiermee te maken, maar het bestaat wel. In verschillende vormen en in verschillende intensiteit. Soms amateuristisch, soms professioneel. Soms is het snel opgelost, maar andere keren kan het ontaarden in zwaar geweld en zien mensen zich zelfs genoodzaakt om te verhuizen. Het is een beladen onderwerp in de branche. Maar het moet en kan wel besproken worden. We doen hierbij een poging.

Geweldige impact

Het ervaren en vakbekwame recherchebureau Riscon Arnhem B.V, van Martin van Geest kwam recent een geval van bedreiging en afpersing van een coffeeshophouder tegen. Deze client wilde graag zijn ervaringen delen en hoop geven aan collega-ondernemers. Uiteraard wel als volledige anonimiteit gewaarborgd was. Want vergis je niet; dit gaat je niet in de koude kleren zitten. Martin van Geest: “Sommige van deze criminelen die overgaan tot afpersing en bedreigingen werken heel erg intimiderend. Daar blijft het helaas soms niet bij. Mij zijn gevallen bekend waarbij ook stevig geweld is gepleegd. Ondernemers zijn bijvoorbeeld thuis overvallen. Dat heeft een geweldige impact. Naast je onderneming en je personeel loopt je gezin dus ook risico. Dat heeft ertoe geleid dat sommige mensen zelfs zijn verhuisd. Het is echt een afschuwelijke situatie waarin je je in deze situatie als coffeeshopeigenaar bevindt.”

Wat te doen?

Wat te doen als je als cannabisondernemer het slachtoffer wordt van dergelijke criminele activiteiten? Normaal gesproken zal elke burger of ondernemer bij een bedreiging naar de politie stappen. Maar laat dat nu vaak de eerste waarschuwing van deze criminelen zijn; ‘Ga niet naar de politie want we weten je te vinden’. Iedere tv-kijker heeft deze ondertiteling wel eens in een film of serie voorbij zien komen. Martin van Geest: “Wanneer ga je naar de politie? Dat is een goede vraag waar geen eenduidig antwoord op is te geven. Elke situatie is anders. Dat ligt aan verschillende factoren. Wat ik daarop wel kan zeggen is dat wij heel veel ervaring hebben en meerdere situaties al eerder hebben meegemaakt. Dus elke klant krijgt een advies op maat.”

Vertrouwen en discretie

Hij voegt daaraan toe: “Onze basis is vertrouwen. We kennen de cannabisbranche door en door. We weten hoe coffeeshops functioneren en wat daarbij komt kijken en waar de risico’s liggen. Wij kunnen dag en nacht aanwezig zijn en voor beveiliging zorgen. Wij kunnen desnoods letterlijk en figuurlijk meekijken naar wat er gebeurt. Zowel bij de onderneming als in de privé-sfeer. Uiteraard garanderen we daarbij ook 100% discretie, dat spreekt voor zich.” Martin van Geest en zijn team hebben al meerdere van deze zaken tot een goed einde gebracht. Op welke wijze? Dat kan in een persoonlijk en gratis advies worden toegelicht.

Meldnummer

Om tot een soort globale inventarisatie te komen over de mate van afpersing in de branche komt er nu een meldnummer (0318-666644) voor coffeeshophouders die hiervan slachtoffer zijn (geworden). Bij dat meldnummer kan men, uiteraard volledig anoniem, zijn of haar verhaal kwijt. Zo kan er een inventarisatie komen over hoe erg deze problematiek op dit moment in de branche is. En vanuit daar kan naar oplossingen worden gezocht. Want, zoals de coffeeshopondernemer meent die hiertoe de eerste aanzet gaf, ‘DIT MOET STOPPEN’.

MELDNUMMER 
Bedreiging / afpersing coffeeshops
0318 – 666644

Riscon Arnhem B.V.
Particulier Recherchebureau
www.riscon-arnhem.nl

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht