Tweede generatie ondernemers

Tweede generatie ondernemers

Ardjuna, Koffiesjop De Bovenstad, Gorinchem “De cirkel is rond”

Dit is het zevende artikel in een serie over tweede generatie eigenaars van coffeeshops. Zonen en dochters, erfgenamen en anderen die op een speciale manier waren verbonden aan de eerste eigenaar van de coffeeshop. Hoe pakken zij het levenswerk van hun voorganger op?

Ardjuna van der Weg (42) is eigenaar van Koffiesjop De Bovenstad in Gorinchem. Haar vader was een oude hippie met een baan als schilder bij de gemeente. Ardjuna en haar broer waren nog heel jong toen hun ouders op vriendschappelijke manier uit elkaar gingen. Haar moeder zou de kinderen in huis nemen en haar vader zou voor het geld blijven zorgen. Maar al snel werd duidelijk dat Ardjuna niet zonder haar vader kon. Vrijwel meteen na de scheiding ging ze bij haar vader wonen. Omdat hij voor zijn dochter wilde zorgen nam pa ontslag waardoor hij geen recht had op een uitkering. Om aan zijn geld te komen besloot hij hasj en wiet te gaan dealen vanuit huis. “Het mooie van ons verhaal is dat ik 25 jaar later besloot om de coffeeshop over te nemen. Hoe mooi is het om iets voort te kunnen zetten wat mijn vader is begonnen om mij te kunnen opvoeden en onderhouden. Dan is wat mij betreft de cirkel rond.” Deze cirkel komt tot uiting in het logo van Koffiesjop De Bovenstad bestaande uit een molen, een rijtjeshuis en een boom. “Dat rijtjeshuis, dat was ons huis, daar ben ik geboren. Dit logo bevat al mijn roots.”

Overnemen coffeeshop

Het overnemen van de coffeeshop was het resultaat van een ontwikkelingsproces. In 1996 opende pa Jaap met twee compagnons de coffeeshop in de Bovenstad, het centrum van Gorinchem, nadat ze een van de vergunningen hadden bemachtigd waarvoor de gemeente een openbare aanbesteding had uitgeschreven. “Ik ben eigenlijk altijd opgegroeid met dealen vanuit ons huis en de coffeeshop. Het waren wel eens woelige tijden, maar voor mij waren de verkoop en het gebruik van cannabis iets normaals. Het hoorde er gewoon bij.” Zelf blowt Ardjuna niet: “Ik vind cannabis heel normaal, maar ik heb altijd een kritische houding gehad ten opzichte van blowen. Op sommige momenten blow je gewoon niet. Maar daar was mijn vader het niet mee eens. Die trok zich nergens iets van aan. Dat veroorzaakte wel eens wrevel. Pas later toen ik ouder was ben ik cannabis beter gaan begrijpen.”

Tweede generatie ondernemers
Ardjuna en het team

Oude hippie

“Mijn vader was dus écht een oude hippie. Hij had goede ideeën maar was minder goed in de uitvoering.” Op een dag vroeg ‘Lange Jaap’ (de bijnaam van haar vader) Ardjuna om eens naar de boekhouding van de zaak te kijken. “Ik schrok me dood, het was een zooitje.” Dochterlief hielp om de bedrijfsvoering en boekhouding op orde te krijgen. In 2013 overleed één van de compagnons en besloot Ardjuna om zijn plek over te nemen. Ze had vanaf haar vijftiende gedurende een jaar of tien in de horeca gewerkt en daarna vijf jaar bij een notaris, een bank en een uitzendbureau. Verder was ze er al jaren van overtuigd dat de coffeeshop een fantastische plek was om een mooi cannabisproduct op een veilige en relaxte manier te kunnen verkopen aan cannabisliefhebbers. Ze heeft nooit begrepen waarom bestuurders en politici zo spastisch over coffeeshops doen. Vijf jaar geleden ging Lange Jaap met pensioen. Vanaf 1 januari 2020 is de laatst overgebleven compagnon gestopt en runt Ardjuna de Bovenstad alleen.

Automatiseren

Ardjuna ging rond haar dertigste in de coffeeshop van haar vader werken en pakte de dingen heel anders aan. “Op zich hebben mijn vader en ik dezelfde visie: Houd het kleinschalig, houd het overzichtelijk en houd het leuk en gezellig. We hebben een fantastisch team van medewerkers, die er al langere tijd werken. Eén persoon werkt al bijna 25 jaar bij ons. Er is een supersfeer van samenwerken, iedereen voelt zich verbonden met de zaak en draagt zijn verantwoordelijkheid. We betrekken momenteel alle medewerkers nauw bij de verbouwing van de zaak, het is echt onze verbouwing.” De Gorkumse is een teambuilder en weet haar team goed te managen. Zo doet iedereen met plezier zijn werk en is de uitstraling naar binnen en ook naar buiten toe goed. Ook automatiseert Ardjuna een aantal bedrijfsprocessen. “Ik heb het voorraadbeheer laten automatiseren en ook de administratie. Dat is de enige manier om transparant te kunnen zijn, maar het is ook noodzakelijk voor een solide gecontroleerde bedrijfsvoering.”

Tweede generatie ondernemers
Lange Jaap

Verbouwing

Een tweede grote verandering is (natuurlijk) het interieur van de coffeeshop. “Toen mijn vader in 1996 begon was er niet veel geld. De start was minimalistisch met een bar die bestond uit een paar oude planken op schragen en de klanten die op oude tuinstoelen zaten. Langzaam kwam er wat geld en groeide De Bovenstad uit tot een mooie zaak, waarin een gevarieerde klantenkring zijn huiskamer vond. “Er is altijd een groot ‘samengevoel’ geweest tussen het personeel en de klanten.” En momenteel wordt de coffeeshop dus helemaal verbouwd. “We krijgen een hele mooie zaak met een strakke en toch erg gezellige uitstraling. Ik kan niet wachten tot het klaar is.” Tijdens de verbouwing is er alleen loketverkoop, vanaf november opent de vernieuwde zaak zijn deuren. De klantvriendelijkheid en het huiskamergevoel zijn altijd belangrijk geweest voor Ardjuna en haar vader. “Ook na de verbouwing gaan we hiermee door. We willen absoluut geen afhaalloket worden.”

Communicatie en samenwerken

Ardjuna besteedt daarnaast veel aandacht aan het contact met de gemeente en politie. “Dat gebeurt volgens mij overal in Nederland de laatste jaren. Ik zie dat lokale plannenmakers, uitvoerders en bestuurders meer oog hebben voor het werk dat coffeeshops verrichten en hun taak binnen de samenleving. Er is nu meer en beter overleg. Een goede communicatie met de gemeente is van zeer groot belang voor onze branche.” Ook kan de huidige coffeeshopbranche volgens Ardjuna alleen overleven als de coffeeshops samenwerken. Ze was daarom erg gelukkig toen een kleinschalige coffeeshopondernemer uit Utrecht aan het roer kwam te staan van één van de coffeeshopbonden. “Ik was zelf geen lid van deze bond maar wilde nu wel lid worden, juist omdat hij voorzitter was. Ik zie mij graag vertegenwoordigd door een bestuursvoorzitter met daadkracht, visie en een uitstraling die het vertrouwen kan winnen van alle ondernemers. Ook die van kleine ondernemers zoals ik, die gewoon uit liefde en passie voor het vak op een professionele manier een coffeeshop willen runnen. Hij wilde onze branche professionaliseren en op een zakelijke en zuivere manier over coffeeshops communiceren van ‘binnenuit’: Voor mij was zijn aanpak de juiste om cannabis te normaliseren. Maar na een paar maanden kreeg ik via via te horen dat hij het veld had moeten ruimen. De bonden hebben nooit laten weten wat er achter de schermen is gebeurd. Een gemiste kans!”

Koffiesjop De Bovenstad
Burgstraat 47
4201 AB Gorinchem

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht