Cannabis billboards in Californië

Cannabis billboards in Californië
Bericht laatst bijgewerkt op

Zo kan het ook

Cannabis is bijna twee jaar legaal in Californië, en je ziet het overal in het straatbeeld. Langs de snelwegen in Los Angeles staan vele billboards met reclame voor cannabis. Wat in Nederland door de strenge AHOJG-regels onvoorstelbaar is, vinden ze daar heel gewoon.

In de Amerikaanse metropool aan de Westkust is recreatieve wiet sinds 1 januari 2018 legaal. Mediwiet kon je er al langer krijgen. Californië was de eerste Amerikaanse staat die dat in 1996 legaliseerde. Je had er wel een mediwietpas voor nodig. Maar dat was niet zo moeilijk. Op de boulevard langs het strand in de hippe wijk Venice kon je die al voor 10 dollar kopen. Zo’n pasje is nu niet meer nodig. Als je stoned of high wil worden met je maten of vriendinnen, dan kan dat gewoon. Sterker nog; je kunt je stash laten bezorgen ook. En overal langs de LA Freeways word je daar aan herinnert.

Cannabis billboards in Californië

Meer dispensaries op komst

In Los Angeles zijn 187 cannabis dispensaries. In de hele staat zijn het er 873. Om even een vergelijking te maken, Nederland heeft met 17 miljoen inwoners 570 coffeeshops. Californië heeft 40 miljoen inwoners. Zo bezien heeft de staat een flinke achterstand. Dat komt omdat vele gemeenten simpelweg geen cannabiswinkels toestaan. Dit is tegen het zere been van de Democraten, die de baas zijn in de Senaat van Californië. Zij eisen dat alle gemeenten waar tijdens de laatste verkiezingen een meerderheid voor legalisering van cannabis koos onmiddellijk verkooppunten toestaan. De staat mikt op 2200 verkooppunten.

Cannabis billboards in Californië

Concurrentie is groot

Met 187 dispensaries voor de tien miljoen Angelino’s is de concurrentie groot. Vandaar dat er veel reclame langs de snelwegen is te zien. Med Men, Herbarium, Erba, Eaze, Evolv, het worden bekende namen als je door LA rijdt. Het zijn bedrijven die cannabis verkopen of bezorgen (het bezorgen van cannabis is gewoon legaal) en letterlijk en figuurlijk flink aan de weg timmeren met ontelbare billboards. Stel je eens voor hoe dat er uit zou zien in Nederland? Gaan we die kant ook op als cannabis eindelijk eens volledig gelegaliseerd zou worden? Ik vermoed van niet. In de Nederlandse politiek staat de dominee naast de koopman, dus reclame voor het gebruik van cannabis zal net als nu wel verboden blijven of zelfs verder ontmoedigd worden.

Californië Cannabis billboards

Californië Cannabis billboards

“The land of the free”

In “the land of the free” doen ze daar minder moeilijk over. Toch zijn ook hier een aantal richtlijnen opgesteld. Advertenties op radiostations, drukwerk, Internet en TV zijn toegestaan als tenminste 71.7% van de kijkers ouder is dan 21 jaar. Billboards en andere advertenties mogen niet binnen 330 meter van kleuterscholen, lagere scholen of kinderopvang en kinderspeelplaatsen zijn. Ook mogen geen cartoonfiguren of andere symbolen worden gebruikt die gericht zijn op kinderen.

Californië Cannabis billboards

Californië Cannabis billboards

Zwarte markt

Een groot probleem blijft het bestaan van een immense zwarte markt. In september bleek uit een onderzoek dat er ruim 2800 illegale dispensaries en bezorgdiensten opereren. Die zwarte markt zou in 2019 zo’n 8.7 miljard dollar omzet halen. De legale cannabisbranche blijft vooralsnog steken op 3.1 miljard dollar. Vertegenwoordigers van de cannabisbranche verwijten autoriteiten niet hard genoeg op te treden tegen de illegale verkooppunten. “Wij moeten concurreren terwijl we extra kosten hebben door allerlei vergunningen plus nog eens een belasting van 15% op onze cannabisproducten. Dit moet echt anders,” aldus een woordvoerder. Een beschuldigende vinger gaat naar Weedmaps, een website waar alle dispensaries, ook de illegale, te vinden zijn. De California Bureau of Cannabis Control (BCC) heeft Weedmaps tot 31 december van dit jaar gegeven om alle illegale bedrijven te verwijderen. Critici vinden dit te langzaam gaan en menen verder dat de BCC veel sneller nieuwe vergunningen moet uitgeven, om de strijd tegen de zwarte markt niet nog meer te verliezen. Medio september werd alles in het werk gesteld om honderd nieuwe dispensaries in Los Angeles een vergunning te verlenen. Dat worden weer heel veel nieuwe billboards.

Californië Cannabis billboards

Californië Cannabis billboards

Heb je hulp nodig bij een drugsgerelateerd probleem? Neem zo snel mogelijk contact op met je lokale hulplijn. In geval van onmiddellijke levensbedreigende omstandigheden, bel nu 112!

Geef een reactie

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.