De gevolgen van een aanrijding na een gezellig avondje blowen

André Beckers

Samen met een paar vrienden keek mijn cliënt ’s avonds naar een voetbalwedstrijd. Hij stak daarbij een Amnesia joint op. Blowen was voor hem de afgelopen jaren een vrijwel dagelijkse gewoonte geworden.

Na een korte nacht ging hij aan het werk. Na zijn werkdag reed hij in februari 2016 met zijn auto naar huis. Hij zag te laat dat het verkeer voor hem op de weg nagenoeg stilstond en botste tegen de auto voor hem. De twee inzittenden van de door hem aangereden auto liepen botbreuken op aan een hand en arm. De politie onderzocht de auto van de brokkenpiloot en trof een gripzakje met wiet aan. Hij werd aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van verdovende middelen. Hij ontkende te hebben gereden, terwijl hij high of stoned was. De arts die hem onderzocht rapporteerde dat zijn gang zeker was en zijn gedrag beheerst. Zijn pupillen waren normaal en zijn oriëntatie was goed. In zijn bloed werd echter een THC concentratie van 6 microgram per liter vastgesteld.

“Roekeloos”

De officier van justitie besloot hem te vervolgen voor een zwaar verkeersmisdrijf. Door zijn “roekeloos” of “aanmerkelijk onvoorzichtig rijden” was aan een ander zwaar lichamelijk letsel toegebracht, terwijl hij onder invloed van cannabis was. Voor een veroordeling is in zo’n geval vereist dat je je als bestuurder bewust was van de toestand waarin je verkeerde en wat je deed. De officier van justitie vond het misdrijf bewezen. Hij eiste een taakstraf voor de duur van 100 uur, waarvan 40 uur voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar en een ontzegging van de bevoegdheid tot het besturen van een motorrijtuig voor de duur van 9 maanden. Hij benadrukte de in zijn ogen hoge THC concentratie.

De gevolgen van een aanrijding na een gezellig avondje blowen

Strafbaar

Per 1 juli 2017 is het strafbaar te rijden als er meer dan 3 microgram THC per liter bloed wordt vastgesteld. Ik wees op een wetenschappelijke studie van maart 2017, die de Canadese overheid met het oog op het legaliseren van cannabis had laten verrichten. Daaruit blijkt dat zeer kort na het roken een piek in de high optreedt, die na 2 tot 4 uur weer is uitgewerkt. Dat komt overeen met de boodschap van het NOS nieuws van 26 augustus 2011; “Joint genomen, zeker twee uur niet rijden”. Na het roken van een joint zit je al snel op 70 microgram. Na twee tot drie uur zakt die waarde meestal weer tot onder de 3 microgram.

Vrijspraak

Anders is dat als je al jaren regelmatig blowt. Zelfs vier dagen nadat je hebt geblowd, kan dan nog sprake zijn van een te hoge THC-concentratie in je bloed. Je kunt dan dus betrapt worden op het rijden onder invloed, terwijl je helemaal niet meer onder invloed bent. Ik betoogde bij de rechtbank dat die situatie zich hier had voorgedaan. Mijn cliënt was ruim 20 uur na het roken van zijn laatste joint “betrapt”. Hij wist niet beter dan dat hij in staat was fatsoenlijk auto te rijden. Daarbij wees ik op het advies van de Beroeps- en brancheorganisatie voor apothekers. Medicinale cannabisgebruikers wordt geadviseerd de eerste 14 dagen geen auto te rijden. Na 2 weken van cannabisgebruik wordt verkeersdeelname in de regel als veilig beschouwd. Dat terwijl de medicinale wiet qua THC percentage niet onderdoet voor de nederwiet in coffeeshops. De rechtbank volgde mijn betoog en oordeelde dat niet bewezen was dat hij de aanrijding als gevolg van cannabisgebruik had veroorzaakt. Hij had niet roekeloos of aanmerkelijk onvoorzichtig gereden en werd vrijgesproken. Als de aanrijding na 1 juli 2017 zou hebben plaatsgevonden, had hij mogen rekenen op een veroordeling wegens rijden onder invloed.

Advocaat André Beckers
andre@beckersbergmans.nl
www.beckersbergmans.nl
“bij dringende zaken” 24/7 bereikbaar op gsm / whatsapp: 0653174897

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht