Logboek VOC – Gezond verstand

Met argusogen houdt de VOC lobby werkgroep de formatie van het kabinet Rutte III in de gaten. Met zowel het CDA als de ChristenUnie in het nieuwe kabinet kan het dossier cannabis er weleens bekaaid vanaf komen. De grote vraag is of D66 leider Alexander Pechtold zijn rug recht houdt.

De rel rond de Harderwijkse agent Alex Braakenburg, die op Facebook trots meldde dat hij vijf wietplanten van een balkon in beslag had genomen en vernietigd, liet zien hoe ziek de gemiddelde Nederlander is van de failliete Hollandse Hennepoorlog. “Simpelweg omdat ik het geen gezicht vind midden in een woonwijk met kinderen”, schreef Braakenburg op zijn Facebookpagina. En: “Het straatbeeld krijgt door deze planten een ander karakter waardoor een wijk uiteindelijk kan verloederen.” De post leverde ruim 6500 reacties op en die waren op zijn zachtst niet erg positief. De agent verwijderde na een paar dagen zijn Facebook én zijn Twitter account.

Logboek VOC - Gezond verstand

Schandalig

Het is helaas aan de orde van de dag, zeker in de oogstmaanden september en oktober: agenten die buitenplantjes in beslag nemen, soms zelfs maar eentje. En er dan ook nog triomfantelijk foto’s van posten op Twitter, Facebook en Instagram. Hoe meer mensen hierop reageren hoe beter, maar bedenk wel dat beledigingen – of nog erger: bedreigingen – altijd averechts werken. Maar schandalig is het natuurlijk wel, zeker als de thuiskweker die gepakt wordt de planten medicinaal gebruikt. En dat is steeds vaker het geval, mede door de nog steeds toenemende populariteit van wietolie. Er is zoveel onduidelijk spul op de markt, dat zelf olie maken een logische en begrijpelijke keuze is.

Logboek VOC - Gezond verstand

Richtlijn wietolie?

Al zeker een jaar gaan er geruchten dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg met een richtlijn gaat komen over CBD en CBD-olie, maar voorlopig is die er niet en blijft onduidelijk wat nu wel en vooral niet mag. Begin september meldde RTV Noord dat vezelhennepbedrijf Dun Agro in Oude Pekela niet langer de bladeren en toppen van hun hennepplanten mag verwerken. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) heeft dat expliciet verboden. Je leest het goed: terwijl CBD in de hele wereld wordt gelegaliseerd en de vraag blijft stijgen, moet Dun Agro tienduizenden kilo’s prima plantmateriaal, ideaal om CBD olie van te maken, weggooien.

Cannabis campus

Het is een cliché geworden, maar het wordt steeds opnieuw bewaarheid: Nederland wordt aan alle kanten ingehaald als het om cannabis gaat. De Canadese firma Tilray kondigde in september aan dat ze twintig miljoen euro investeert in een ‘cannabis campus’ in het Portugese stadje Cantanhede, inclusief ruim drie hectare kassen voor de teelt van medicinale cannabis. Canopy Growth, een nog groter Canadees bedrijf, legt nu al contacten in Nederland om hier de medicinale én recreatieve markt te gaan bedienen. Of onze politici dat nou leuk vinden of niet: internationaal blijft de groene golf aan kracht winnen. In 2018 gaat in Canada en Californië de legale verkoop van recreatieve cannabis van start. In Israël lopen naar verluidt 200 verschillende onderzoeken naar cannabis, die zeker nieuwe medicinale doorbraken op gaan leveren. Zoals een Amerikaanse journalist onlangs terecht vaststelde: “If you’re tired of reading about cannabis, don’t expect relief anytime soon.”

Waanzin

Iedereen met een beetje gezond verstand begrijpt dat het waanzin is om schaarse politiecapaciteit in te zetten om volwassen mensen van hun wietplantjes te beroven. En iedereen met een beetje gezond verstand begrijpt dat de internationale legale cannabisindustrie een enorme economische potentie heeft en nu al miljarden oplevert. Nederland is als weinig andere landen in de positie om maximaal te profiteren van de kansen die cannabis en hennep bieden. Van de landbouwuniversiteit Wageningen tot de kassen in het Westland en van de veertig jaar retail ervaring bij de coffeeshops tot de know-how en genetica van pioniers als Sensi Seeds: we hebben letterlijk alles in huis. Het enige dat de politiek hoeft te doen is het paard vóór de wagen spannen, en niet er achter.

Logboek VOC - Gezond verstand

Spektakel

Als D66 leider Alexander Pechtold zijn rug recht houdt is de kans groot dat Nederland na jaren van achteruitgang eindelijk de weg naar legalisering in slaat. Het VOC blijft zich op alle fronten inzetten voor een einde aan de Hollandse Hennepoorlog, fatsoenlijke regulering van de achterdeur van coffeeshops en het recht op thuisteelt van cannabis voor persoonlijk gebruik. Dat doen we voor en achter de schermen. We werken met CNNBS.nl (voorheen RollingStoned) aan een campagne rond thuisteelt en zijn al druk bezig met de voorbereidingen voor de tiende editie van Cannabis Bevrijdingsdag, op 10 juni 2018. Houd die datum vrij, want dit wordt een spektakel dat je niet wil missen!

Agenda

Maandelijkse openbare VOC vergadering zie www.voc-nederland.org/agenda

29 september – 1 oktober
Cannabizz Warsaw, eerste cannabisbeurs in Polen.

6 – 8 oktober
Cultiva Hemp Expo, tiende editie. Eventpyramid Vösendorf, Wenen, Oostenrijk.

13 – 15 oktober
Spannabis Madrid, eerste editie van de Spaanse beurs in de hoofdstad Madrid.

10 – 12 november
Cannafest, achtste editie, Expo Prague Holesovice, Praag, Tsjechië

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht