NUcheckt: Kan cannabisolie kanker genezen?

 NU.nl checkt dagelijks berichten die rondgaan op Facebook op hun betrouwbaarheid. Bewering: Een Canadees heeft een soort cannabisolie ontwikkeld die kankerpatiënten heeft genezen.

Oordeel: Geen enkel bewijs voor.

Waar komt het vandaan?

Rick Simpson is een Canadese activist die naar eigen zeggen meer dan vijfduizend mensen heeft genezen met kanker door ze te behandelen met cannabisolie. De man claimt een recept te hebben ontwikkeld dat effectief tumoren aanpakt.

Tijdens de revalidatie van een ernstige blessure in 1997 ontdekte hij de helende krachten van cannabis. Hij ontwikkelde een olie met een hoge concentratie THC die volgens hem kanker en andere ziektes geneest. Simpson richtte de stichting Phoenix Tears op, die sindsdien flink is gegroeid.

Op Facebook heeft hij meer dan een half miljoen likes. Via zijn website geeft hij instructies hoe geïnteresseerden ‘Rick Simpson-olie’ kunnen maken, olie van de bloemknoppen van de cannabisplant. Hij heeft ook boeken geschreven over zijn methode. De Canadees heeft geen medische of wetenschappelijke achtergrond.

De overtuigingen van Simpson worden gretig overgenomen door onder meer gezondheidsblogs. Berichten met koppen als ‘Cannabisolie doodt alle tumoren in 90 dagen’ worden veelvuldig gedeeld via sociale media.

Klopt het?

Sinds juli 2015 meldt de Amerikaanse overheidsinstelling National Cancer Institue (NCI) dat cannabis kankercellen heeft gedood in laboratoria. Het gaat om resultaten afkomstig van preklinisch onderzoek als in reageerbuisjes en op dieren. De resultaten kunnen niet zomaar worden vertaald naar mensen, omdat bijvoorbeeld de lever het middel kan afbreken of de nier het kan uitscheiden.

De NCI stelt dat er geen studies bekend zijn waarin cannabis als medicijn voor kanker op mensen is onderzocht en benadrukt dat er geen bewijs is om cannabis aan te raden als behandeling voor kanker.

De NCI noemt wel een aantal onderzoeken met dieren die reden kunnen geven tot optimisme. Zo beschadigde een bepaalde vorm van THC, een  tumorcellen in de lever van muizen. THC is de voornaamste psychoactieve stof in cannabis. Ook zijn er studies op die erop wijzen dat cannabinoïden, de verzamelnaam de werkzame stoffen in cannabis, de celgroei in tumoren kan vertragen en zelfs kan doden.

Ook de KWF Kankerbestrijding in Nederland meldt dat verschillende onderzoeken wijzen op een doding of afremming van kankercellen, maar benadrukt dat er zowel positieve als negatieve studies zijn. Volgens de organisatie bestaat er geen twijfel dat cannabis effect heeft op kankercellen, maar de claim dat cannabis kanker geneest is nergens op gebaseerd. In de ruim veertig jaar dat het effect van cannabis op kankercellen wordt onderzocht, is het nog nooit geprobeerd op mensen.

Cannabis kan wel effectief zijn bij het tegengaan van bijwerkingen van een kankerbehandeling. Zo zijn er onderzoeken waarin het gebruik van cannabis de pijn en misselijkheid bij kanker verzachtte. Het komt dan ook geregeld voor dat patiënten cannabis gebruiken tijdens een chemotherapie. Het is echter niet zo dat cannabis altijd werkt bij bijwerkingen van chemotherapie.

Leukemie

David Gorski, een oncoloog uit de Verenigde Staten nam in 2014 een behandeling van Simpson onder de loep. Simpson behandelde een 14-jarig meisje met leukemie die na onder meer een chemotherapie en beenmergtransplantatie werd opgegeven door haar artsen.

Daarna kreeg ze dagelijks de cannabisolie van Simpson toegediend, waarop het aantal kankercellen in haar lichaam verminderde. Onderzoeker Gorski bekeek haar gegevens en concludeerde dat het mogelijk, maar gezien de gegevens niet waarschijnlijk was dat de cannabisolie zorgde voor de vermindering van kankercellen.

Het meisje overleed uiteindelijk 78 dagen nadat ze was opgegeven. Volgens Gorski valt dat binnen de verwachte tijd van overlijden nadat iemand met leukemie tot terminaal wordt verklaard. Mede daarom vindt de onderzoeker het niet waarschijnlijk dat de cannabisolie haar leven heeft verlengd.

Hij haalt fel uit naar Simpson, die in een interview stelt dat chemotherapie de oorzaak is dat sommige van zijn patiënten niet herstellen.  Volgens Gorski is Simpson een kwakzalver die zijn behandelcijfers niet met bewijs kan onderbouwen.

In zijn uitgebreide blog analyseert Gorski ook het beschikbare onderzoek voor de genezende werking van cannabis bij kanker. “Het blijkt uit de informatie dat het vrij duidelijk is dat cannabis kanker niet geneest. Zeker niet als op zichzelf staan middel”, aldus de oncoloog. Volgens hem zijn de preklinische onderzoeksresultaten ook niet dusdanig positief dat oncologen er enthousiast van worden.

Wondermiddelen

In deze rubriek zijn vaker medische ‘wondermiddelen’ onder de loep genomen. Dergelijke verhalen doen het goed op sociale media en blogs. Een verhaal van iemand die zo’n ‘wondermiddel’ gebruikt en uiteindelijk bezwijkt aan de ziekte, kom je zelden tegen.

Dit soort jubelberichten zijn vrijwel uitsluitend gebaseerd op verhalen van individuen waarin belangrijke medische gegevens als de precieze vorm van kanker en eerdere behandelingen achterwege worden gelaten. Daardoor zijn dit soort verhalen niet te verifiëren. Daarnaast ligt het gevaar voor verkeerde verbanden leggen op de loer. Een genezen kankerpatiënt die cannabis gebruikt is niet hetzelfde als een patiënt die dankzij cannabis is genezen.

Conclusie
Je kunt dergelijke wonderverhalen niet verifiëren en dat maakt dit soort berichten lastig. Maar verhalen dat Simpson al meer dan vijfduizend patiënten heeft genezen is op basis van het wetenschappelijke bewijs zijn op basis van het huidige wetenschappelijke bewijs onmogelijk te onderbouwen en dat doet Simpson dan ook niet. Dat maakt zijn methode niet betrouwbaar.

SOURCE

Nu.nl

Save

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht