Ondernemers in de rechtszaal

Anekdotes en tips

Onlangs liet de VPRO in ‘Kleine Delicten’ een kijkje zien in het leven van de politierechter. Enkele interessante en ook hilarische zaken werden getoond, waarbij de rechter en het Openbaar Ministerie regelmatig in discussie moeten gaan met de verdachte die vaak zonder advocaat terechtstaat.

Ik moest hierbij terugdenken aan enkele zittingen uit mijn loopbaan. Een afweging die ik vaak moet maken betreft het meenemen van de cliënt naar de zitting, of dat ik zijn verhaal zelf voordraag. Het kan een meerwaarde hebben als de cliënt zijn verhaal op een goede manier kan overbrengen, waardoor bepaalde gevoelens en uitspraken beter overkomen. Maar het kan ook zo zijn dat de cliënt de informatie toch op een andere manier naar voren brengt, met alle goede bedoelingen van cliënt en zelfs na goede voorbereiding met rollenspellen vooraf, ten nadelen van het geschil. Een cliënt heeft namelijk vaak de neiging om niet met klem te ontkennen, maar aan te geven dat iets weleens voor kan komen. Of kleine gebreken naar voren brengen, om aan te geven dat zij niet roomser zijn dan de paus. Het gevolg is dat een belanghebbende hiermee bewijs inbrengt dat in het voordeel is van de Belastingdienst. Een bekende rechter liet zich ooit ontvallen dat cliënten op een zitting “ongeleide projectielen zijn; ze verklaren de meest gekke dingen..”

Bier tappen

Zo is het voorgekomen dat een cliënt, een horecaondernemer, in de rechtszaal een glas bier moest tappen om na te gaan hoeveel glazen bier er in het café verkocht hadden kunnen worden op basis van de ingekochte fusten. Vooraf gaf cliënt aan dat hij weinig schuim tapte waardoor veel bier in een glas zit, in overeenstemming met de werkelijkheid. Maar hij was dusdanig onder de indruk van de rechtbank dat hij onbewust voorzichtig bier tapte en aangaf dat het glas slechts zo vol wordt geserveerd aan klanten. Door zijn voorzichtigheid was het bier per glas minder dan in werkelijkheid en werd het aantal glazen bier dat verkocht had kunnen worden hoger geschat dan de aangegeven omzet, en bleef de correctie van de Belastinginspecteur instant.

Flirten

Met een andere cliënt was afgesproken om een korte en bondige verklaring af te leggen in de rechtbank. Maar hij bleek een grote lust tot spreken te hebben bij de beantwoording van de vragen van de (vrouwelijke) rechter. Na afloop vroeg ik hem waarom hij zoveel onnodige en belastende informatie prijs gaf. Zijn antwoord: “Zag je niet dat de rechter een oogje had op mij? Ik dacht dat zij mij zou helpen!”

De waarheid en niets anders dan de waarheid

Als gemachtigde in een belastingzaak stond ik in de rechtszaal lijnrecht tegenover de Belastinginspecteur. Ik had een medewerker van de Belastingdienst opgeroepen om onder ede een verklaring te laten afleggen en daar was de inspecteur erg huiverig voor. Hij verklaarde tevens dat ik als gemachtigde niet de waarheid sprak en had mijn cliënt dusdanig beïnvloed dat ik niet langer als gemachtigde aan kon blijven. De klachtbehandelaar van de Belastingdienst en de Ombudsman hebben aangegeven dat dit niet kon en de Ombudsman is de mening toegedaan dat zowel een medewerker van de belastingdienst als gemachtigde de vrijheid heeft een standpunt in te brengen. De Belastingdienst heeft met de opmerking over liegen de grens van de behoorlijkheid overschreden.
Op dit moment ben ik geneigd om cliënten slechts mee te nemen als vooraf duidelijk is dat het een meerwaarde kan hebben. Dit blijft echter een risico-inschatting, daar de afloop van de rechtszitting onbekend is.
Weten is één, uitvoeren is twee. Een rechter is moeilijk te overtuigen, zeker als de cliënt een onzekere factor is.
Oomen fiscaal onderzoek en advies.
Mr. Wil Oomen
Ing. Ruud Oomen
 

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht