Zelf Kiff maken

Hoe werkt het zeven van kiff
THC, de andere cannabinoïden en terpenen zijn geconcentreerd in de harsklieren die grote delen van de marihuanaplant bedekken, maar in de hoogste concentratie aanwezig zijn in de bovenste bladeren en bloemen van niet-bestoven vrouwelijke planten. Ze zijn bij bestoven planten ook aanwezig op zaadomhulsels en de delen daaromheen. Het zeven van gedroogd plantmateriaal is een van de eenvoudigste manieren om deze klieren te scheiden voor later gebruik.

Hoe werkt het zeven van kiff

THC, de andere cannabinoïden en terpenen zijn geconcentreerd in de harsklieren die grote delen van de marihuanaplant bedekken, maar in de hoogste concentratie aanwezig zijn in de bovenste bladeren en bloemen van niet-bestoven vrouwelijke planten. Ze zijn bij bestoven planten ook aanwezig op zaadomhulsels en de delen daaromheen. Het zeven van gedroogd plantmateriaal is een van de eenvoudigste manieren om deze klieren te scheiden voor later gebruik.

Er bestaan verschillende methodes om plantmateriaal te prepareren voor verdere bewerking en het zeven van kiff. In landen rond de 30e breedtegraad, zoals Nepal, Afghanistan en Libanon, worden traditioneel kleine hoeveelheden kiff gemaakt met behulp van een strak over een kom gespannen zijden doek. Gedroogde marihuana, die vaak wel zes maanden heeft gedroogd, wordt over de strak gespannen zijde gewreven. Door de fijne mazen van het textiel kunnen de kleine klieren door de zijde in de kom vallen, terwijl het plantmateriaal bovenop achterblijft. In sommige gebieden worden nog steeds zijden doeken gebruikt, maar het nylon of metalen zeefdrukgaas dat wordt gebruikt voor drukwerk (in het Engels vaak silk screening genoemd) is duurzamer en in een grotere variëteit aan afmetingen en maaswijdtes verkrijgbaar.

Een van de simpelste manieren om kiff te maken is door plantmateriaal voorzichtig over fijnmazig gaas te wrijven. De afmetingen van de mazen bepalen de grootte van de  harsklieren en het overige plantmateriaal dat er doorheen kan. De druk waarmee het materiaal over het gaas wordt gewreven heeft grote invloed op de kwaliteit van het uiteindelijke product. De verschillende kwaliteiten kiff worden bepaald door de duur van het zeefproces, de maaswijdte en de toegepaste druk. Door hetzelfde materiaal meerdere malen te zeven krijg je meer kiff, maar elke extra zeefbeurt resulteert in een groter aandeel plantaardig materiaal dat met de klieren wordt vermengd. De kleur van kiff loopt uiteen van goudachtig-wit bij de zuiverste kiff, tot groenachtig goud. Hoe groener, hoe meer plantmateriaal de kiff bevat.

Een kiff- of pollenzeef is een uitstekend gereedschap voor het maken van kleine hoeveelheden. Het kunnen heel eenvoudige dingen zijn, bijvoorbeeld een houten stashdoos met een opvanglade en een zeef erboven. Andere types zijn specifiek vervaardigd voor het opvangen van bepaalde kwaliteiten kiff, die door schudden van het plantmateriaal wordt gescheiden. Te enthousiast schudden of wrijven is contraproductief, aangezien dan teveel plantmateriaal wordt doorgelaten, waardoor de kwaliteit minder wordt. Gebruik koud materiaal. Invriezen zorgt ervoor dat het materiaal knapperig wordt, waardoor de harsklieren makkelijker afbreken.
Sommige grotere zeven werken automatisch, ongeveer zoals een verfmenger, zodat je het materiaal eraan kan toevoegen en de zeef het werk laten doen.

Compacte doe-het-zelf oplossingen kosten weinig en zijn makkelijk te maken van zeefgaas dat voor het bedrukken van T-shirts en posters wordt gebruikt. Alles wat je nodig hebt is het juiste zeefgaas, een frame om het op te spannen, en een glad hard oppervlak zoals glas of metaal om de kiff op te vangen.

Zeefdrukramen zijn gemaakt van nylon, polyester of metaal en zijn verkrijgbaar bij winkels in kunstenaarsbenodigdheden of online. De maaswijdte wordt gewoonlijk aangeduid in mesh (Engels voor ‘maas’), dat het aantal openingen (mazen) per 25,4 mm (1 inch) aangeeft. Dus hoe hoger het meshgetal, hoe fijner de maaswijdte. Meshnummers lopen uiteen van 40 tot 400, waarbij 110 en 156 de meest gebruikelijke zijn voor het bedrukken van T-shirts. Fijn tot grof zeefdrukgaas is in voorgerekte vorm verkrijgbaar in aluminium of houten frames, of op rollen en als vellen.

Voorbereiden zeven

Het maken van uitstekende kiff vraagt maar weinig voorbereidingen. Kiff maken gaat zo snel dat kleine hoeveelheden makkelijk kunnen worden gezeefd terwijl je bezig bent met knippen of iets anders aan het voorbereiden bent.

Kiff kun je het beste maken van droge, goed nagedroogde (gecurede) marihuana. Veel mensen gebruiken voor het maken van kiff graag plantafval dat anders zou worden weggegooid. Steeltjes en takjes kunnen van tevoren worden verwijderd, maar dat is niet eens noodzakelijk. Hoe meer stukjes van toppen gebruikt worden, hoe beter de kwaliteit van de kiff zal zijn.
Begin voor de beste resultaten met droog maar niet volledig uitgedroogd knipafval en bladmateriaal. Als het te droog is wordt het materiaal bros en verkruimelt makkelijk tot stof of poeder dat tegelijk met de harsklieren die je probeert te verzamelen door de zeef heenkomt. Van te droog materiaal gemaakte kiff bevat meer groene materie, smaakt sterker naar chlorofyl en is minder potent. Samengeperst materiaal zoals blokken marihuana vormt niet zo’n goede basis voor kiff als los materiaal.

Het beste moment om te zeven

In het Hindu Kush gebergte wachten hashmakers traditiegetrouw tot het koud, droog weer is voor ze hun kiff gaan zeven. Curing – of nadrogen – is de sleutel tot alle verfijnde marihuanaproducten, dus door rustig te wachten tot het koud wordt weten de hashboeren zeker dat de in de open lucht drogende toppen in de optimale staat zijn. Door koude bevriezen ook de droge bladeren en het knipafval, waardoor de minuscule trichoomsteeltjes broos worden en de harsklieren makkelijker loslaten. Door rustiger te schudden en minder druk uit te oefenen om de harsklieren los te maken komt er minder plantaardig materiaal in de kiff terecht. Als praktisch voordeel reduceert het intact houden van de harsklieren ook de hoeveelheid hars die de zeef kan verstoppen, hoewel dat zelfs bij matige temperaturen maar zelden voorkomt.

Net als met te droge marihuana kan extreem bros, bevroren materiaal tot poeder uiteenvallen en door de zeef heenkomen. Het materiaal bevochtigen door het te laten luchten in een ruimte met een hoge luchtvochtigheid kan helpen. Een andere oplossing is gebruik maken van een fijnere zeef. Door zeven van verschillende maaswijdte bij de hand te hebben kun je exact de juiste maat gebruiken voor het materiaal en de temperatuur waar je mee te maken hebt.

Ga er als je professionele kwaliteit kiff wilt maken vanuit dat hoe kouder het plantmateriaal is, hoe beter het resultaat. Prepareer het materiaal door het de nacht van tevoren in de diepvriezer te leggen. 

Er is geen enkele reden om je al te druk te maken over het maken van kiff; vergeet niet dat kiff simpel is. Kiff van redelijke kwaliteit kan onder alle weersomstandigheden worden gemaakt. Lagere temperaturen, rond 15°C of kouder, zijn het beste om met marihuana te werken. Een lage tot matige luchtvochtigheid is oké, en als het materiaal bijzonder droog is kan een beetje extra vochtigheid geen kwaad.

Handmatig zeven

Handmatig zeven is het goedkoopst en kost net zo weinig moeite als het zeven van bloem. Er zijn van verschillende fabrikanten kant-en-klare zeven of kiff-dozen verkrijgbaar in allerlei maten.
De zeef, gewoonlijk van metaal, is al op het frame bevestigd en wordt vaak geleverd compleet met een stevige onderlade voor het opvangen van de kiff. De meeste winkels in kunstenaarsbenodigdheden verkopen plastic zeven voor zeefdrukken die al op een houten of aluminium frame zijn gespannen.
 
Je hoeft niet over speciale vaardigheden te beschikken om je eigen zeven of dozen te maken. Frames om zeven op te spannen zijn makkelijk te maken – of te kopen. Bedenk eerst hoe groot je zeef moet zijn, en kies vervolgens de bijpassende maat zeefgaas en het materiaal waarvan het gemaakt is.
Roestvrijstalen zeefgaas is robuust, duurzaam en hoeft maar zelden te worden schoongemaakt.
Nylon of polyester zeefgaas is flexibeler, maar moeten jaarlijks worden vervangen. Frames en zeefdrukmaterialen zijn verkrijgbaar bij  winkels voor kunstenaarsbenodigdheden.

Als je je eigen zeef bouwt of een zeef zonder bak hebt, is een stuk glas of een spiegel een zeer geschikt oppervlak voor het opvangen en bij elkaar vegen van de kiff. Wat je ook gebruikt, de gladheid is de cruciale factor van een opvangbak, aangezien de harsklieren die je verzamelt een kleinere diameter kunnen hebben dan een mensenhaar. Je wilt niets verliezen in putjes en andere oneffenheden. Een creditcard, ID-kaart of een ander vlak uiteinde kan worden gebruikt om het gezeefde materiaal op een hoopje te vegen.

Het Zeefproces

Plaats een verzamelbak onder de zeef. Begin met een handvol knipafval, blad of kleine toppen. Blad hoeft niet te worden geprepareerd voor het wrijven, maar gebruik een grinder om toppen te prepareren.
Als de toppen zijn gemalen of als je hele bladeren gebruikt, wrijf het materiaal dan lichtjes tegen de zeef. Minder druk en beweging minimaliseert de hoeveelheid plantaardig materiaal dat door de zeef heenkomt en zorgt ervoor dat meer harsklieren intact blijven. De eerste zeving levert de zuiverste en sterkste kiff op.

Kenners gebruiken soms meerdere zeven, beginnend met grovere tot een steeds fijnere maaswijdte. Voor de eerste zeving gebruiken ze gaas met minder dan 100 draden per 25,4 mm. Deze eerste zeving filtert het grootste deel van het plantmateriaal weg. Het gezeefde materiaal wordt verzameld en op fijner zeefdrukgaas gelegd. Omdat het materiaal door de eerste zeving al tot grovere afmetingen is geschift hoeft het tweede, fijnere zeef alleen maar licht te worden geschud of aangeklopt te worden om een nog schonere kiff te krijgen. De kiff die op de tweede zeef achterblijft kan worden bewaard en worden gebruikt voor capsules, tincturen of zalven. Door met steeds fijnere zeven te werken krijg je verschillende kwaliteiten en smaken.
Zeef de eerste keer kort, maximaal een minuut. Hiermee oogst je de hoogste kwaliteit kiff, maar de opbrengst is vrij klein. De grootste en meest volgroeide harsklieren zijn de eerste die afbreken en door de zeef vallen. Alleen het in de eerste paar minuten gezeefde materiaal is lekker om te roken. De opbrengst van de tweede zeving is nog steeds sterk, maar beduidend minder van kwaliteit dan de eerste. Het is groener en smaakt sterker naar chlorofyl. Na de eerste twee zevingen kan het materiaal tot tien minuten lang voor een derde maal worden gezeefd. Het resulterende product kan worden gebruikt voor inwendig of uitwendig gebruik, of voor verdere zuivering.

Bij handmatig zeven is een vaste hand en de juiste zeef belangrijk, net als het onder controle houden van de juiste omgevingsfactoren. Experimenteren is leuk, makkelijk en kost weinig, en zelfs zonder enige ervaring heb je al snel door hoe je met minimale inspanningen topkwaliteit kiff kunt maken.

Zelfs als kiff niet je favoriete cannabisproduct is, is het zo goedkoop en makkelijk in kleine hoeveelheden te maken dat iedereen het eens zou moeten uitproberen. Voor degenen die het vanwege z’n zuivere smaak genoeg waarderen om er grotere hoeveelheden van te fabriceren, is een trommelmachine of een industriële zeef mogelijk een verstandige investering. Er zijn veel verschillende kiffzeven verkrijgbaar, vaak verkocht als ‘pollenzeven’.

Machinaal zeven

Als je veel blad en knipafval hebt dat je tot kiff wilt verwerken, zul je de eerste niet zijn die er achterkomt dat handmatig zeven vermoeiend en inefficiënt is. Voor het grootschalig maken van kiff kunnen eenvoudige trommelmachines een groot deel van het werk automatiseren. Als bonus zeven ze gewoonlijk een hoger percentage harsklieren uit dan met horizontaal handmatig zeven haalbaar is.

De Pollinator

De Pollinator is de originele trommelmachine die werd ontwikkeld door Mila Jansen, een Nederlandse hashliefhebber die jarenlang in het Hindu Kush gebied heeft gewoond. Mila heeft heel wat tijd doorgebracht met het handmatig zeven bij koud weer. Gelukkig voor de rest van ons is Mila een vernieuwer.

Op een avond, na een lange, moeizame dag van zeven, deed Mila thuis de was, toen de wasdroger plotseling haar aandacht trok. In een flits besefte ze dat de droogtrommel in wezen hetzelfde deed als ze zelf de hele dag had gedaan. Kort daarop ontwikkelde ze voor persoonlijk gebruik een elektrische trommel. Het zou nog enkele jaren duren voor ze bedacht dat er wellicht een markt was voor deze machine, en toen dat inderdaad het geval bleek te zijn was de Pollinator het resultaat.

De Pollinator is verkrijgbaar in verschillende formaten om aan uiteenlopende behoeftes te voldoen. Je legt het te behandelen materiaal gewoon in de trommel en zet de machine aan, die het rustig ronddraait in een trommel van fijn zeefdoek van zo’n 130 draden per 25,4 mm. De duur van het proces bepaalt de kwaliteit van de kiff die wordt verzameld. Ook zijn er persen en ijshashapparatuur (zoals de Ice-O-Lator) verkrijgbaar bij de Pollinator Company.

Droogijs kiff – De handmatige methode

Wellicht de goedkoopste en simpelste manier om cannabinoïden te concentreren is tegelijk een van de nieuwste. Sinds 2009 maken steeds meer hashmakers gebruik van droogijs – bevroren koolstofdioxide – om indrukwekkende hoeveelheden kiff te oogsten. Droogijs is de snelste manier om afval in goud te veranderen. Handmatig zeven met droogijs is erg goedkoop, en resulteert in heel weinig rommel en schoonmaakwerk. Bovendien werkt het zonder explosieve chemicaliën als butaangas en maakt het de aanschaf van kostbare apparatuur overbodig.

Een-minuut-droogijs kiff is mijn favoriete concentraat. Het is bijzonder mild van smaak omdat het koud wordt gemaakt en nergens mee wordt gemengd, zelfs geen water, waardoor de terpenen behouden blijven. Het bevat bijzonder weinig plantmateriaal, dus je inhaleert vrijwel alleen de producten uit de harsklieren.  

Benodigdheden

 • Cannabis (28 gram, knipafval of gevriesdroogd)
 • Bubble Bags (duurzame 160- and 220-micron water bubble bags)
 • 19-liter emmer
 • Schoon hygiënisch werkblad – minimaal 120 cm lang.
 • Verzamelgereedschap (zoals een plastic spatel)
 • Droogijs – 1,4 kg, in kleine stukken gebroken

Methode
Handmatig zeven met droogijs maakt gebruik van de temperatuur van -76°C van droogijs om de wasachtige steeltjes van trichomen te bevriezen, waardoor ze bros worden en door beweging makkelijk afbreken. De afgebroken harsklieren vallen vervolgens door de 160 of 220 micron zak op een oppervlak om verzameld te worden.

Kies eerst een schone en hygiënische binnenruimte en een tafel met een schoon oppervlak. Hygiënische omstandigheden zijn belangrijk. Je wilt geen hondenhaar of andere viezigheid in je eindproduct aantreffen. Bedek de tafel in de schone ruimte met een stuk ovenpapier.

Leg het knipafval of gemalen toppen in de emmer. Voeg het droogijs toe. Bevestig de 160 micron bubble bag stevig rondom de opening van de emmer met grote elastiekbanden zodat als je de emmer omkeert het droogijs en knipafval op het scherm vallen.

Pak de emmer en schud die rustig om de kou te verspreiden. Draai de emmer na een minuut schudden om en houd hem boven het ovenpapier. Het droogijs en knipafval vallen nu in de zak.

Schud het droogijs-knipafval mengsel rustig in de lengterichting van de tafel heen en weer, zodat de vallende kiff een spoor van twee tot drie meter maakt.

Terwijl je dit doet valt de kiffstof uit de zak op het ovenpapier, te midden van kleine wolkjes verdampende koolstofdioxide. Blijf 30 secondes lang schudden om de trichomen door de zeef laten vallen. Je zult zien dat de eerste harsklieren bleek goudgeel van kleur zijn en het kiffspoor naarmate het proces vordert steeds groener wordt, omdat er meer plantaardig materiaal in de mix aanwezig is. Het eerste materiaal dat valt, de goudkleurige klieren, levert de hoogste kwaliteit.

Gebruik een schraper voor het bij elkaar vegen van de kiff, die fenomenaal zou moeten ruiken, en bewaar die in een schone glazen pot.

Herhaal het proces met een 200 micron zak, en verzamel de kiff.

30 gram gedroogd knipafval produceert met 160 micron zo’n 4 gram kiff, en met 220 micron zo’n 6 gram minder hoogwaardige kiff.

Tips

 • Bij het zeven met droogijs verspreidt zich overal wietstof, tenzij de bodem van de emmer, waar de zeef zit, dichtbij het tafeloppervlak wordt gehouden.
 • Vermijd te werken als er tocht staat.
 • Gebruik voor meer geconcetreerde kiff dunnere brokjes droogijs en schud minder.
 • Gebruik kwalitatief hoogwaardige bubble bags. Plastic gaas vergaat door de brute koude van droogijs. 
 • Als je zelf je materiaal wilt maken, gebruik dan roestvrijstalen gaas in plaats van nylon. Nylon slijt snel en laat deeltjes los als het door droogijs bevriest. Roestvrijstaal is onverslijtbaar.
 • Je kunt droog of versbevroren knipafval gebruiken. Beide werken goed voor het maken van kiff, terwijl de versbevroren meer terpenen bevat.

 

Droogijs kiff – de machinale methode 

Voor het op grotere schaal maken van kiff maakt Friendly Farms uit Californië een draagbare extractiemachine voor het droogijs zeven van cannabis.

Benodigdheden

 • 1 kg vers of vele grammen droog knipafval
 • Extraction Contraption trechter met beugel
 • Draagbare elektrische cementmolen
 • 4,5 kg droogijs
 • Waterstofperoxide
 • Koude-resistente handschoenen

Methode
Deze methode is heel eenvoudig. Vul de mixer met 1 kg materiaal (droog blad, knipafval,  verkruimelde toppen of een combinatie daarvan) en 4,5 kg blokjes of kleine stukjes droogijs. Zet de trechter met de beugel vast. Zet het apparaat aan en breng de mixer in zo’n positie dat de trechter naar beneden gericht is.

Zet de mixer na een minuut uit. Verwijder en open de opvangbak. Het fijne droge poeder binnenin is misschien wel de fijnste kiff die je ooit gezien hebt, Dit is de fameuze Een-Minuut Droogijs Kiff. Het bevat nagenoeg geen enkel plantaardig materiaal, alleen de harsklieren. Er straalt een bleek gele gloed vanaf. Verwijder de net gemaakte kiff.

Breng de trechter nog een paar keer in de extractor voor twee en drie minuten hash. Tegen de vierde cyclus is de hash serieus groen en niet langer lekker om te roken, maar kan wel worden gebruikt voor verdere extractie en voor voedselbereiding. Na 10 minuten draaien zijn nagenoeg alle harsklieren verwijderd.

Deze techniek extraheert THC uit 3% blad om 30% kiff te maken. Het levert 60-112 gram kiff per 450 gram materiaal op. Het is makkelijk schoon te maken omdat droogijs in de lucht verdampt en geen vochtigheid achterlaat. Doorgaans hoef je alleen maar een keer een doek er langs te halen. Als dat praktisch uitvoerbaar is, maak de kiff dan tijdens de lichtperiode in een kas of kweekruimte. De planten nemen dan de verdampende CO2 op. 

De Extraction Contraption wordt gecombineerd met een alcoholdestillatie om nog verfijndere, vloeibare producten te maken.

Tips

 • Verschillende cannabissoorten leveren kiff met subtiel verschillende geuren, smaken en kleuren.
 • Deze techniek werkt met droog knipafval, maar werkt het beste met verse klein blad uit toppen. 
 • Opbrengst en kwaliteit blijven omgekeerd evenredig gerelateerd. Lichte beweging en kleine maaswijdte resulteert in de zuiverste kiff, maar levert minder op. Veel beweging en een grote maaswijdte levert de grootste opbrengst, maar de resulterende kiff bevat meer onzuiverheden en is minder sterk.

 

Zelf een zeef maken

Benodigdheden

 • Dik houten spieraam voor het opspannen van schilderdoek, of een frame gemaakt van houten balkjes met een diameter van minimaal 2,5 cm x 2,5 cm
 • Een stuk zeefdrukgaas van metaal of textiel dat groot genoeg is om rond de onderkant van het frame te spannen
 • 1 cm kabelclips of nietpistool

Knip het zeefdrukgaas zo groot dat het rondom 2-3 cm groter is dan het frame, houd daarbij rekening met de dikte van het frame – je moet het gaas rondom het frame kunnen vouwen. Als het frame bijvoorbeeld 38 x 15 cm groot is, knip het zeefdrukgaas dan 44 x 21 cm groot, waardoor aan alle zijden zo’n 3 cm overblijft.

Span het gaas strak en maak het aan een kant stevig vast met behulp van kabelclips of nieten, trek het vervolgens strak en maak aan de tegenoverliggende zijde van het frame vast. Doe hetzelfde met de twee andere kanten. 

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht