Grotere toppen door plantmanipulatie

Ik had het geluk dat ik kennismaakte met het manipuleren van planten lang voordat ik er over las in tijdschriften en boeken over cannabis. Toen ik zag welke effecten het op mijn planten had, wilde ik begrijpen waarom het beschadigen van takken en bladeren voor betere opbrengsten zorgt en welke andere technieken ik kon toepassen voor

Ik had het geluk dat ik kennismaakte met het manipuleren van planten lang voordat ik er over las in tijdschriften en boeken over cannabis. Toen ik zag welke effecten het op mijn planten had, wilde ik begrijpen waarom het beschadigen van takken en bladeren voor betere opbrengsten zorgt en welke andere technieken ik kon toepassen voor zelfs nog betere opbrengsten. Vaak wordt me de vraag gesteld: ‘Hoeveel planten kan ik onder die lamp neerzetten?’ Ik reageer op die vraag altijd met een andere vraag: ‘Hoe kan je de ruimte vullen? Om die vraag te beantwoorden zal je in de eerste plaats moeten nadenken over de gebruikte kweektechnieken.

Aan de basis van plantmanipulatie staat het omleiden van de energie van de plant. Afhankelijk van de techniek kan het gaan om een tijdelijke omleiding of een permanente. Door dat te doen vragen we de plant zich tijdens z’n groeicyclus te concentreren op bepaalde gebieden met het doel specifieke resultaten te bereiken: een krachtiger ontwikkelde plant, dikkere toppen etc. Net als bij bonsai veranderen we de vorm, afmetingen en energiestroom binnen de plant om deze effecten te bereiken. We kunnen deze manipulatietechnieken gebruiken om iedere kweekruimte met een willekeurig aantal planten op te vullen, en daarmee de mogelijke opbrengst te maximaliseren.

Blad verwijderen

FIM – Gebruik een fijne schaar of mesje om maar een klein stukje van de centrale groei te verwijderen

Iets wat we als kwekers allemaal doen bij het verzorgen van onze planten is het verwijderen van blad dat er ongezond of beschadigd uitziet. Blad verwijderen, de meest elementaire vorm van plantmanipulatie, is het weghalen van bladeren die er verkleurd, beschadigd of necrotisch uitzien. Hierdoor krijgt de plant de kans de energie die anders gebruikt werd voor die lagere of beschadigde bladeren naar de extreem efficiënte nieuwe topgroei te sturen. Onze dames gebruiken veel energie om beschadigde of zieke bladeren aan de praat te houden, dus het is altijd beter die zo snel mogelijk kwijt te raken en de energie naar dat deel van de plant te laten gaan waar we die het liefst zien. Tenslotte valt onder blad verwijderen ook het weghalen van grote schutbladeren in de buurt van de top die lagere delen van de plant in de schaduw zetten, waardoor het licht dieper naar beneden kan doordringen.

Supercropping

De eerste manipulatietechniek waarmee ik kennismaakte leerde ik van een oude vriend die altijd jaloersmakende opbrengsten haalde. Toen ik hem om tips vroeg waarmee mijn planten het net zo goed zouden doen als die van hem, boog hij zich over een van mijn planten en zei: “Niet schrikken. Ik beloof dat ik niks kapot zal maken. De plant staat er morgen beter  voor dan nu.” Ik haalde diep adem en gaf hem alle vertrouwen. Ik keek toe hoe hij de hoofdstengel (meristeem) vlakbij de top van de plant tussen duim en wijsvinger beetpakte en er vervolgens in kneep. Hij drukte net hard genoeg om de stengel te beschadigen, zonder hem compleet te breken. Daarna vouwde hij de stengel voorzichtig om op het punt waar hij had geknepen en zette een stap terug.  Nu was het mijn beurt. Hij wees een ander geschikt deel van de plant aan, en zei dat ik net hard genoeg moest knijpen tot ik iets voelde knappen tussen mijn vingers. Dat was mijn kennismaking met supercropping.

Een belangrijk voordeel van supercropping is dat het de volledige integriteit van de plant versterkt, in het bijzonder die van de stengels, waardoor die in een later stadium meer vegetatieve groei en gewicht aan toppen kunnen dragen. De techniek kan ook worden gebruikt om de afmetingen en hoogte van de plant te kunnen sturen zonder dat er chemicaliën aan te pas hoeven te komen die hetzelfde effect zouden hebben, zoals een groeiregulator als Bush Load, dat de hormoonhuishouding van de plant verandert. Door deze techniek beschadigen we bewust de binnenste vaatbuizen, zodat de plant gedwongen wordt zichzelf te genezen, waardoor littekenweefsel en een ‘knokkel’ ontstaan op de plaats waar geknepen is. Het uiteindelijke resultaat is een stengel die zichtbaar dikker en sterker is dan een stengel die niet ge-supercropped is.

LOLLIPOPPING – Volg de stengel met samengedrukte vingers neerwaarts om ongewenste lagere groei te verwijderen

Kies om te beginnen een plant die al enkele bladeren en uitlopers heeft en minstens 15 tot 20 cm hoog is. Het idee is om deze techniek te gebruiken op een plek waar de plant het meest actief groeit, zodat de energie wordt afgebogen naar de gebieden onder het punt waar geknepen is. Plaats nu je duim en wijsvinger rond de hoofdstengel tussen de bovenste twee stel uitlopers en knijp, net hard genoeg om ervoor te zorgen dat het xyleem knapt, ongeveer zoals je de druk van een blaar weghaalt. Raak niet in paniek als je wat vloeistof uit de plek waar je geknepen hebt ziet lopen, het is maar water. Het belangrijkste is om te vermijden dat je de stengel volledig afbreekt, wat neerkomt op toppen. De plant zou zich binnen enkele dagen volledig moeten herstellen, waarbij de omgevouwen stengel opnieuw in de richting van het licht buigt en littekenweefsel een knokkel vormt op de plek waar geknepen is. Je kunt de techniek bij iedere hoger gelegen internode herhalen als de plant verder omhoog groeit; het littekenweefsel maakt het moeilijk twee keer op dezelfde plaats knijpen, en dat toch doen kan tot onherstelbare schade leiden. Maar wat de rest van de plant betreft is mijn persoonlijke supercropping motto: ‘Als er een plek is om te knijpen, knijp ik’.

KWEEKTIP: het geven van silicium als bijvoeding zorgt voor sterkere celwanden, en als je dat tegelijk met supercropping doet krijg je een nog sterkere plant.

TOPPEN – De pijlen geven de twee internodes aan die topdominant zullen worden nadat de top is verwijderd

Toppen

In de natuur is de drang tot voortplanting de meest dominante eigenschap van planten. De apextop (ook wel eindtop genoemd) van een cannabisplant zal altijd de grootste en krachtigste top zijn omdat die het dichtst bij het licht bevindt. De plant weet dat deze top z’n beste kans is om zich te reproduceren en past zogenaamde topdominantie toe, waarbij de meeste energie naar de bovenste top wordt gestuurd. Het is net zoiets als de beste speler van je team de meeste speeltijd geven in de hoop de finale te halen. Tijdens de normale groei stuurt een plant onderdrukkende hormonen naar de hulp- of lagere uitlopers, waardoor hun groei vertraagt en de hoofdmoot van de plant z’n energie wordt gespaard voor de hoofdtop.

SUPERCROPPING – Kies een plek uit om te knijpen, vouw het punt waar geknepen is om en wacht 24 tot 48 uur om de plant zich te laten herstellen

Het weghalen van de bovenste uitloper noemen cannabiskwekers ‘toppen’. Het beste kun je altijd een schaar gebruiken voor het verwijderen van delen van je plant. Als je dat niet doet beschadig je heel makkelijk bladeren en takken; bovendien zorgt het gebruik van gereedschap voor nauwkeurigheid. Om deze methode niet te verwarren met het knijpen dat voor supercropping wordt gebruikt, noemen we het toppen. Het verwijderen van de top verplaatst de topdominantie van de ene hoofdtop naar de twee uitlopers die zich bevinden direct onder de plek waar getopt is. Vervolgens verandert wat daarvoor een dominante top was, in twee dominante toppen. Toegegeven, geen van deze cola’s zullen zich even krachtig ontwikkelen als de hoofdtop die je zojuist hebt verwijderd, maar twee, of drie of vier is in dit geval beter dan een! Toppen kan je oogstpotentieel effectief verdubbelen of verdrievoudigen. Daarnaast stimuleert dit proces ook nog eens een snelle groei van alle takken onder de plek waar getopt is, en niet alleen van de twee uitlopers direct daaronder. Ook toppen is, net als supercropping, een vorm van bewust beschadigen van de plant met als doel het omleiden van energie, maar met totaal verschillende resultaten. Kies om te toppen een plek tussen uitlopers vlakbij de bovenste top van de plant, en verwijder de top dan eenvoudigweg. In plaats van de afgeknipte toppen gewoon weg te gooien knippen sommige kwekers een voldoende groot deel van de top af om dat te gebruiken voor stekken en zo een doorlopende kweekcyclus te beginnen.

Lollypopping

LST/SCROG- Als het SCROG-net is aangebracht kun je door toepassing van LST (Low Stress Training) de takken ‘trainen’ om horizontaal te groeien

Bij deze techniek gaat het om het weghalen van een aanzienlijke hoeveelheid gezonde groei van je plant, en dat is precies de reden waarom veel kwekers beducht zijn deze methode uit te proberen. Probeer een techniek waarmee je geen ervaring hebt altijd eerst uit op een of twee planten. Op die manier gaat niet je hele oogst naar de vaantjes wanneer je hem niet goed uitvoert, en heb je bovendien een een-op-een vergelijking met planten die de nieuwe behandeling niet ondergingen. Lollypopping bevindt zich aan de andere kant van het spectrum van toppen, maar kan er tegelijk mee worden gecombineerd. In plaats van het wegknippen of beschadigen van nieuwe aanwas concentreer je je daar juist op door alles weg te halen behalve de nieuwste groeipunten aan het uiteinde van een tak. De term lollypopping verwijst naar het uiterlijk van de tak nadat deze manipulatie is toegepast. Na behandeling ziet de tak eruit als een lolly, met een smakelijke cola aan het uiteinde van een kale stengel.

Neem om deze methode toe te passen de stengel tussen duim en wijsvinger, beginnend onder de bovenste 3 tot 4 paar internoden, dan wel op de niveau waarop je het bladerdek wilt hebben. Houd met je andere hand de stengel vast op een plek hoger dan waar je vingers zich bevinden. Oefen enige druk uit en beweeg je vingers helemaal naar beneden langs de stengel, waarbij je deze keer oplet de stengel niet te beschadigen. Alle groei die zich langs het pad van je bewegende vingers bevindt zou vrij makkelijk moeten loslaten. Door het verwijderen van alle lagere groeikanalen gaat alle beschikbare energie naar de toppen die aan het uiteinde van de stengel zijn blijven zitten. Nu er per tak minder bloeipunten aanwezig zijn waar de plant energie naartoe moet sturen, is het onvermijdelijk dat de plant grotere, dichtere toppen zal produceren.

Lollypopping is niet voor alle kwekers ideaal; niet iedereen heeft problemen met de fluffy topjes die onderin de plant groeien of is ontevreden met de afmetingen van de toppen. Voor diegenen van ons die willen dat hun planten de grootst mogelijke toppen produceren is dit echter dé techniek om deze toppen aan voldoende energie te helpen die ze nodig hebben om hun volledige potentieel te ontplooien. Zoals we later zullen bespreken wordt deze vorm van manipuleren grootschalig toegepast bij de SCROG-methode.

FIM

SUPERCROPPING- Word niet nerveus als je wat vocht uit het punt waar je geknepen hebt ziet lopen; we hebben het xyleem bij het knijpen beschadigd, dus het is alleen maar wat water

Een recentere methode die de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen, is de toevallig ontdekte FIM (Fuck I Missed) techniek. Deze methode, mits nauwkeurig uitgevoerd, kan krankzinnige effecten hebben op de ontwikkeling van toppen. Bij deze techniek draait het net als bij het toppen om het verwijderen van de hoofdtop (apex), maar in plaats van de gehele top van de stengel af te halen laat je een klein deel ervan zitten – inderdaad,  bijna als ‘oeps, ik heb een stukje top gemist toen ik de plant probeerde te toppen’. Dit kan resulteren in wel 6 tot 8 nieuwe uitlopers op de plek waar de top gedeeltelijk werd weggehaald. Deze techniek heeft gemengde reacties opgeleverd onder kwekers. Mogelijk wordt dat veroorzaakt omdat de resultaten van plant tot plant verschillen, zelfs als de techniek bij iedere plant exact hetzelfde is uitgevoerd. 100 procent nauwkeurigheid bij het weghalen van een deel van de top is vrijwel onmogelijk, maar ergens tussen vallen en opstaan en bekendheid met de gekweekte soort is het mogelijk een geslaagd gemiddelde te vinden. Voor deze techniek wordt een fijne schaar gebruikt om in het midden van de nieuwe uitloper helemaal bovenin de plant aan de hoofdstengel een stuk weg te knippen. Het zal er uitzien als een stelletje samengepropte blaadjes, maar denk erom niet alles weg te knippen, want dan ben je in principe aan het toppen.

Tot nu toe hebben we ons gericht op het manipuleren van planten om de grootst mogelijke opbrengst van een plant te halen. Omdat meer planten niet altijd gelijk staat aan meer opbrengst, gaat het er ook om hoe je de ruimte vult met planten. Bij binnenkweekruimtes komt het licht gewoonlijk uit dezelfde richting: van boven. Door de driehoekige vorm van de meeste cannabisplanten kan licht van boven, anders dan het geval is bij de zonsopgang en zonsondergang van natuurlijk zonlicht, moeilijk de lagere delen van de plant bereiken. Hier wordt duidelijk hoe belangrijk reflecterend materiaal op de wanden en zelfs aanvullend zijlicht in je kweekruimte zijn. Hoogte zal ook een belangrijke factor zijn voor de gemiddelde binnenkweker, zeker wanneer je sativa-dominante soorten kweekt die graag de hoogte in gaan. Door de jaren heen zijn kwekers creatief geworden als het gaat om manieren waarmee deze aspecten kunnen worden gestuurd.

SOG & SCROG

SUPERCROPPING – Druk net hard genoeg tot je iets voelt knappen tussen je vingers, maar breek de stengel niet volledig af

Zo is de Sea of Green (SOG) methode, waarbij alles draait om tijd- en ruimtemanagement, bijvoorbeeld geweldig om snel te oogsten. De bedoeling van de SOG-methode is om elke centimeter belichte ruimte vol te proppen met tegen elkaar aan gezette kleine potten (½ l- 1 l) en ze al na 1 week (maximaal 2 weken) voorgroei in bloei te zetten. Nu heb je, in plaats van je ruimte te vullen met maar enkele grote planten die een langere voorgroei nodig hebben, een groter aantal planten die per stuk minder opleveren. Dat betekent een constante rotatie van bloeiende planten, wat neerkomt op een kortere wachttijd tussen twee oogsten. 

De Screen of Green (SCROG) methode is een van de populairste kweeksystemen onder binnenkwekers omdat je er goed uitgegroeide en zwaar opbrengende planten in ruimtes van alle afmetingen mee kunt kweken. Deze techniek is een combinatie van lollypopping en toppen, en maakt gebruik van een net dat dient om planten te ondersteunen en de verticale groei te beperken. Op deze manier ontstaat een duidelijk herkenbare ‘zee van groen’, waarbij alle toppen zich op dezelfde hoogte bevinden. Het verschil met de SOG-methode is dat je niet gewoon de ruimte vult met zoveel mogelijk planten om de Sea of Green look te krijgen. In plaats daarvan gebruik je maar enkele planten en manipuleer je hun grootte en vorm om de ruimte te vullen. Dit gelijkmatige dek heeft echter ook een nadeel, omdat als de planten eenmaal de ruimte vullen ze nauwelijks nog zijn te bewegen, wat een probleem kan worden als je bij je planten moet kunnen komen. Controleer daarom voor het installeren van het net of er geen problemen met ongedierte en ziektes zijn die het in een later stadium noodzakelijk maken makkelijk bij de planten te kunnen komen.

FIM – Vergeet niet een klein percentage van de nieuwe groei te laten zitten en de rest te verwijderen

Bij het toepassen van de SCROG-methode moet je de plant al in het begin van de voorgroei manipuleren om het aantal hoofdtoppen te verveelvoudigen. Begin met een plant die tenminste 15 tot 20 cm groot is. Let er op dat de gebruikte pot groot genoeg is om het wortelstelsel van de plant de gehele cyclus te kunnen huisvesten. Gebruik de bovengenoemde instructies voor het toppen om het verlangde aantal takken te krijgen, wat afhangt van de afmetingen van je ruimte en de grootte van de pot. ‘Train’ je takken  enige tijd om horizontaal langs het net te groeien door ze daaraan vast te zetten.  Je kunt ze volgens een spiraal- of heen-en-weer patroon door de mazen van het net buigen of de takken daaraan vastmaken. Door deze techniek komen alle internodes op dezelfde hoogte en strekken zich verticaal naar het licht, zodat er een gelijkmatig dek van toppen ontstaat. Om de toegenomen toppenproductie te ondersteunen zou je voor de rest van de plant de lollypopping methode moeten toepassen en alles verwijderen wat zich onder het net bevindt. Aangezien het licht het gebied onder het toppendek toch niet kan bereiken, is het de beste oplossing de groeienergie om te leiden naar waar die het meeste nut heeft. Het zorgt ook voor een betere luchtcirculatie rond de onderkant van de plant. Top en suppercrop de bovenste takken zo vaak als nodig is om een gelijkmatige laag toppen te krijgen. De sleutel tot een succesvolle SCROG is om de takken zo te buigen dat ze gelijkmatig over de ruimte zijn verspreid en zich ongeveer op gelijke hoogte bevinden. Van lagere fluffy topjes is met dit kweeksysteem geen sprake meer, wel van grote toppen die op dezelfde hoogte dezelfde hoeveelheid licht ontvangen. SCROG vraagt om de juiste hoeveelheid voorgroei om de planten zich voldoende over de ruimte te laten verspreiden- en een ijverige kweker. Het ombuigen van takken om ze horizontaal te laten groeien is een vorm van Low Stress Training (LST). Voor LST kun je gebruik maken van (ijzer)draad, klittenband, speciale klemmen, kortom alles waarmee je takken kunt vastzetten aan het net, alles zonder ze te knippen of te beschadigen. Tot nu toe hebben we alleen nog maar High Stress Training (HST) besproken: het knippen of beschadigen van een plant zorgt natuurlijk voor meer stress dan takken vastklemmen om ze te dwingen een andere kant op te groeien.

Op de keeper beschouwd draaien al deze manipulatietechnieken om het stressen van je planten – de sleutel is het begrip van wat een gezonde hoeveelheid stress precies betekent. Vergeet niet dat teveel stress tot (onder andere) hermafrodieten kan leiden, en mogelijk zorgt voor een mindere opbrengst. Wees dus voorzichtig en test eerst op enkele planten voor je je hele oogst op het spel zet. Hoe effectief deze manipulatietechnieken ook zijn, ze kunnen niet op hun eentje voor succes zorgen.

Je planten hebben ook het volledige voedingsschema nodig van licht, water en voedingsstoffen om die perfecte toppen te produceren. Hier kruisen fysica, chemie en biologie hun wegen in de tuin. Om de juiste balans te vinden zul je wat moeten finetunen, maar als resultaat bereik je je maximale potentieel.

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht