NFT: Nutrient Film Techniek

Het is een feit dat veel thuiskwekers, waar ze ook maar zitten, graag kweken met compost en potten. Het waarom is eenvoudig: potten zijn simpel en goedkoop, compost kan wel tegen een stootje en is een goede buffer tegen pH-schommelingen en overvoeding.

Komt nog eens bij dat je met compost en potten verdomd mooie opbrengsten kunt genereren en soms voelt het gewoon lekker om vieze handen te hebben.

Het is een feit dat je, wanneer je pas begint, genoeg werk hebt aan het leren omgaan met je planten. Bijvoorbeeld het uitproberen van een geschikte omgeving en het checken hoe je planten reageren op verschillende lichtsterktes en soorten voeding.

Maar wanneer je je kwekerij op orde hebt en tevreden bent over de opbrengst die wordt geleverd, maar je wilt toch gaan voor de ultieme oogst: kijk dan eens naar het hydro systeem.

Te veel kwekers zien actieve hydroponics als te moeilijk en te ingewikkeld. Daarom geven ze er de voorkeur aan om de potten met de hand te begieten of ze maken gebruik van passieve hydroponic pot-systemen waarvoor een capillair medium nodig is. Zoals compost of cocos.

In werkelijkheid zijn actieve hydroponics net zo makkelijk en eenvoudig als je zelf wilt.

Wanneer je een nieuwe kweek wilt beginnen en je neemt eens een kijkje in de hydro-shop, stel jezelf dan eens de volgende vragen…

Wat is makkelijker?

In een ruimte die vol staat met individuele dorstige planten elke plant met de hand te begieten, of  een enkel reservoir op te hangen?

Slepen met grote zakken aarde en korrels en die je met een auto van de winkel naar je huis moet rijden, of de aanschaf van een enkele doos met steenwol?

Een plant meerdere malen verpotten naar een grotere pot, of je planten gewoon in een enkel hydro-systeem houden?

Actieve hydro kan veel schelen aan onderhoud, is makkelijker te installeren, schoner en er is geen compost nodig….En hebben we het al over de snellere oogsten en hogere opbrengsten gehad?

Er zijn talloze actieve hydrosystemen te koop, met veel verschillende technieken: druppel irrigatie, flood and drain systemen en de zogenoemde luchtteelt-systemen. Om er maar een paar te noemen. Maar voor simpele, effectieve ‘pure’ hydro, waarbij slechts een minimale hoeveelheid aan groeimedium nodig is, moet je eens kijken naar de NFT methode.

NFT…Wat?

NFT staat voor Nutrient Film Techniek (nutrient = voeding (vert)) Het is actieve hydrotechniek waarbij voeding naar een tray of, in een meer commerciële omgeving een goot, wordt gepompt, in de vorm van erg dunne, traag vloeiende filmlaag, die vervolgens door de wortels wordt opgenomen en ze voorziet van alles wat ze nodig hebben.

De wortels groeien in de oplossing en vullen de tray of goot om zo een grote mat van wortels te vormen.

De constante toegang van de wortel tot water en voeding, gecombineerd met een toevoer van voldoende zuurstof, betekent dat planten die binnen de NFT-omgeving groeien, zich erg snel ontwikkelen en ze leveren aanmerkelijk meer op dan planten die in gewone grond groeien. Dit is dan ook de reden waarom deze methode wordt geprefereerd in de commerciële tuinbouw.

Als we het hebben over NFT voor de thuiskweker, is er een systeem dat met kop en schouders boven de rest uitsteekt…De NFT Gro-Tank.

De NFT Gro-Tank is het eerste hydro-systeem dat speciaal is ontwikkeld om te voldoen aan de eisen van de thuiskweker. Oorspronkelijk afkomstig uit de UK in de late jaren ’70 van de vorige eeuw. Er wordt nu al meer dan drie decennia lang door kwekers op vertrouwd. Het systeem is makkelijk in elkaar te zetten en te bedienen. Het staat op minder dan 30 cm boven de grond, zodat er ruimte genoeg overblijft om onder lampen te kweken en het hele systeem bevindt zich boven het reservoir zodat lekkage wordt voorkomen. Perfect voor een zolder of een (slaap)kamer, waarbij het risico dat er water druppelt naar de etage van de buren geen optie is!

Waarom NFT versus potten?

-Snellere groei en hogere opbrengsten. Reken een kleine drie keer meer opbrengst dan bij het conventionele kweken.

-Eenvoud – geen moeilijke aanvoer systemen, je hoeft geen voedingsschema aan te houden en er is weinig onderhoud nodig.

-Sneller oogsten – haal meer planten per jaar binnen.

-Efficiënt in het verbruik van water – er is geen kans op verspilling in her-circulerende hydro-systemen.

-Nooit te veel of te weinig water – de planten nemen net zo veel of zo weinig als ze nodig hebben.

-Minimaal en schoon afval – geen zware zakken met grond sjouwen, een groot voordeel als je binnen kweekt.

-Geen last van ongedierte in de grond – dus een kleinere kans op ziektes en je hebt weinig pesticiden nodig.

Drie stappen naar de NFT Hemel!

  1. Wees er zeker van dat de planten wortel hebben geschoten, voordat je ze inbrengt binnen het systeem. Er moet een hoeveelheid witte wortelgroei zichtbaar zijn in het medium waarmee je begint. Gebruik steenwol voor een zo schoon mogelijke inrichting van je kwekerij. Haal wel het plastic omhulsel van de steenwol kubussen af: hierdoor krijgen de wortels meer zuurstof.
  2. Leg een dunne poreuze mat over de tray. Dit helpt om de voedingsstroom gelijkmatig over de tray te verspreiden als de planten nog klein zijn. Boor gaten in de bovenplaat, afhankelijk van de manier waarop je de ruimte tussen de planten wilt verdelen (je zou veel kleine planten kunnen kweken of enkele grote). Laat de planten door de gaten van de plaat groeien en zet de plaat dan op de tray.
  3. Vul het reservoir met water, voeg voeding toe en stel de pH-waarde af. Zet de pomp op 24/7. En ga nu maar op je gemak zitten kijken hoe ze groeien. Het reservoir moet om de paar dagen worden aangevuld met een dosis voeding van halve sterkte (omdat de planten meer water verbruiken dan voeding heb je die minder geconcentreerde dosis nodig) en het moet om de 10 dagen worden geleegd en dan ververst. Zo blijft alles lekker fris.

Q &A met een NFT-kweker

Wanneer kunnen planten worden over gezet naar een Gro-Tank?

Wees er zeker van dat de planten wortel hebben geschoten voor je ze over zet in het systeem. Er moet een hoeveelheid witte wortels zichtbaar zijn aan de buitenkant van het medium waar je ze laat ontkiemen. Verwijder het plastic omhulsel van de steenwol kubussen of verwijder de potten wanneer je aarde of cocos gebruikt. Zo krijgen de wortels meer zuurstof.

Hoe ver moeten de planten uit elkaar staan?

NFT Gro-Tanks zorgen ervoor dat kwekers de planten de ruimte kunnen geven die ze nodig hebben door simpelweg gaten in de topplaat te boren. Een vuistregel: 1 plant op elke vierkante 30 cm. Dit oppervlak kan worden vergroot of verkleind, afhankelijk van het type plant, de techniek, enzovoort. Sea of Green doet het erg goed in NFT. Zet je planten dichter op elkaar en schakel naar de 12/12 modus, zodra de planten zijn gewend aan het systeem (dat duurt ongeveer een week)

Hoe hoog moet de EC waarde zijn?

Omdat er bij het NFT systeem bijna geen medium als aarde wordt gebruikt, is er geen buffer tussen de wortels en de voedingsoplossing. Water en voeding zijn altijd beschikbaar. Daarom wordt aan kwekers geadviseerd om de EC waarde wat lager in te stellen dan bij het gebruik van aarde of andere hydro technieken. Wanneer je jonge plantjes overzet in een GroTank, geef ze dan de halve hoeveelheid voeding die de fabrikant adviseert en verhoog de dosis pas als de planten volwassen worden.

Hoe sterk moet de voeding zijn als je gaat bijvullen?

Planten die binnen onder lampen worden gekweekt nemen meer water op dan voeding. Met het verstrijken van de tijd zal de EC (CF) waarde van de oplossing toenemen. Daarom is het aan te raden om de tank bij te vullen met een voedingsoplossing van halve sterkte. Controleer de EC waarde en geef extra voeding als dat nodig is.

Hoe vaak moet de voedingsoplossing worden aangepast?

Wij raden elke twee weken een totale verandering van de oplossing aan. Daarmee zijn de planten verzekerd van een optimale voedingsbalans.

Moeten de planten worden ondersteund?

Ja. NFT is een kweektechniek met kale wortels. Zelfs de kleinste planten hebben additionele ondersteuning nodig. Denk aan een soort net. Vooral wanneer je planten echt groot worden.

Waar wacht je nog op? Geef NFT een kans!

Recente berichten

Over Soft Secrets

Soft Secrets is internationaal de toonaangevende bron voor cannabisteelt, legalisatie, cultuur en entertainment. Ons doel is om mensen met dezelfde interesses te verbinden via relevante en actuele informatie zoals gezondheid, levensstijl en zakelijke kansen rondom de cannabiscultuur.

HEB JE HULP NODIG BIJ EEN DRUGSGERELATEERD PROBLEEM? NEEM ZO SNEL MOGELIJK CONTACT OP MET JE LOKALE HULPLIJN. IN GEVAL VAN ONMIDDELLIJKE LEVENSBEDREIGENDE OMSTANDIGHEDEN, BEL NU 112!

Reageer op dit bericht